Economie

CWI bepleit afrekening op investeren in scholing

ROTTERDAM (ANP) - Werkgevers en werknemers moeten volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) veel meer afgerekend worden op wat ze investeren in scholing en werkervaring.

22 June 2007 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Dat kan volgens CWI-voorzitter Rens de Groot bijvoorbeeld met de ontslagvergoeding, zodat bedrijven die voldoende investeren in hun personeel dit „maximaal” gecompenseerd zien zodra zij van werknemers afwillen.Dat zei hij donderdag in Rotterdam tijdens het congres ”Een dynamische arbeidsmarkt voor iedereen”. Daar waarschuwde de CWI-voorzitter voor het gevaar van een „granieten bestand” aan werklozen als niet geïnvesteerd wordt in mensen, terwijl er nu een recordaantal vacatures zijn.

Binnen het kabinet wordt momenteel gewerkt aan een plan om de ontslagvergoedingen te beperken. Dat werkgevers mogelijk straks de gouden handdrukken met een kwart kunnen verlagen met scholingskosten, is volgens De Groot te weinig. Volgens hem moeten dergelijke investeringen zo veel mogelijk worden beloond.

De Groot hoopt dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging tijdens de participatietop volgende week afspraken maakt over een „tweezijdige prikkel” voor zowel de werkgever als de werknemer. Scholing is volgens hem immers niet iets wat je aan mensen kan opleggen. Maar het is ook zonde om de ontslagvergoeding enkel als schadevergoeding te zien en niet te investeren in mensen.

De CWI-voorzitter pleit er al langer voor dat werkgevers op het moment dat ze iemand in dienst nemen zich ook realiseren dat ze ooit afscheid van elkaar nemen. Voor het bedrijf is het van belang om bij financiële problemen makkelijk en goedkoop van personeel af te komen, maar de werknemer moet ook verder kunnen.

De Groot wijst op 1 miljoen mensen die nu langs de kant staan, al dan niet met een uitkering, maar die wel willen en kunnen werken. Maar het belangrijkste probleem is dat 40 procent te laag geschoold is (tot en met vmbo) om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers.

De CWI-voorzitter onderscheidt twee vormen van scholing. De klassieke manier van in de schoolbanken die vooral op de jeugd is gericht, en leren in de praktijk, waarbij vaak andere talenten dan op school komen bovendrijven. Daarbij wijst hij op het CWI-actieplan voor werklozen van 45 jaar en ouder, een groep die moeilijk aan de bak komt.

Van januari tot april heeft het CWI 9000 meer oudere werklozen aan een baan geholpen dan in dezelfde periode vorig jaar. In het afgelopen halfjaar is met 8000 45-plussers gekeken naar welke talenten en competenties ze in de praktijk blijken te hebben. Daardoor kon 35 procent van de mensen kiezen voor een totaal ander beroep, waarin nog wel veel vacatures zijn.

Deze methode vergt volgens De Groot wel veel inzet van overheid, ondernemers en scholingsinstellingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer