Kerk & religie

Getraumatiseerde kinderen Sderot krijgen 30.000 euro

JERUZALEM - Een delegatie van het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten heeft donderdag aan burgemeester Eli Moyal van Sderot een gift overhandigd van 30.000 euro voor de behandeling van getraumatiseerde kinderen in zijn stad.

Van onze correspondent
21 June 2007 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Militante Palestijnen schieten al zeven jaar qassamraketten naar de stad Sderot, die dicht bij de Gazastrook ligt. Woensdagavond nog werden vijf qassams afgevuurd op Sderot, waarbij drie mensen lichtgewond raakten. Eerder op de dag kwam een raket terecht in het zuiden van de stad Ashkelon.Bij het bezoek aan Sderot werd de uit vier personen bestaande delegatie begeleid door een veiligheidsman. Ze overhandigden het bedrag in de vorm van een certificaat. Het geld is bijeengebracht door gemeenten in Nederland en bleef over van een hulpactie tijdens de Libanonoorlog van vorig jaar. Het deputaatschap heeft dit bedrag aangevuld tot 30.000 euro.

Het idee om de kinderen in de stad Sderot te helpen is afkomstig van de Israëlische ambassadeur in Nederland, bij wie het deputaatschap op bezoek was. De in Nazareth Illit wonende drs. M. Dekker, die voor het deputaatschap in Israël werkt, nam vervolgens contact op met de gemeente Sderot.

Dekker bracht drie weken geleden een bezoek aan Sderot. Op die ochtend was zojuist een huis naast een kleuterschool verwoest door een raket. „Je merkt de stress bij de bevolking als je op straat loopt”, aldus Dekker. „Een man riep: Tot wanneer? Wanneer houdt het eens op? De scholen hebben een overkapping gekregen van beton. Het zijn net bunkers. Maar de qassams zijn nog zwaarder geworden, en die betonnen omhulsels helpen eigenlijk niet meer.”

In de twee weken na Dekkers bezoek kwamen er 310 raketten in Sderot terecht, die drie dodelijke slachtoffers veroorzaakten, onder wie een 13-jarige gehandicapte jongen. De kinderen krijgen psychologische opvang. Ze hebben moeite zich te concentreren op school en ze hebben te kampen met angst en onzekerheid. „Ze vinden het heel moeilijk om bij hun ouders weg te gaan. Als ze naar school gaan, hangen ze huilend aan hun moeders en ze zijn gedesoriënteerd.”

De bevolking van Sderot leeft onder een constante spanning, aldus Dekker. „Ieder moment kan er zo’n qassam neerkomen. Ze hebben geen goede schuilkelders, vooral niet in het oude gedeelte van de stad. Daar worden nu verplaatsbare schuilkamers neergezet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer