Binnenland

TNO-advies alcohol „onverantwoord”

UTRECHT - De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is verbolgen over het feit dat drie TNO-onderzoekers een pleidooi voeren voor een ruimer alcoholgebruik: drie glazen alcohol per dag zijn volgens hen beter dan twee, zoals de Gezondheidsraad aanbeveelt. „Het TNO-advies is volstrekt onverantwoord”, aldus STAP-directeur Wim van Dalen.

Wetenschapsredactie
20 June 2007 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

De TNO-onderzoekers geven hun mening in het deze week verschenen juninummer van het tijdschrift Voeding Nu. Ze analyseren het advies van de Gezondheidsraad en stellen dat er best iets te zeggen valt voor „een glaasje meer” per dag. De Gezondheidsraad stelde in december vorig jaar in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding als bovengrens voor aanvaardbaar alcoholgebruik één glas alcohol per dag voor een vrouw en twee glazen alcohol per dag voor een man.STAP vindt het TNO-advies volstrekt onverantwoord. „Alcohol is na roken en hoge bloeddruk de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden in Europa. Overmatig drinken staat aan de basis van zestig verschillende ziekten. In Nederland drinken bijna een miljoen mensen te veel en de schade loopt in de miljarden euro’s. Een algemeen advies aan alle drinkers in Nederland om elke dag een glas extra te drinken is bizar en zal leiden tot een toename van het aantal alcoholslachtoffers”, aldus Van Dalen.

STAP vindt de TNO-onderzoekers niet objectief. Hun afdeling van TNO werkt al jarenlang in opdracht van de Stuurgroep Alcohol Research (SAR). In de SAR werken de wijn-, gedistilleerd-, en bierbranche samen. Van Dalen: „Vanwege de grote gezondheidsrisico’s staan de alcoholproducenten zowel in Nederland als in Europa onder politieke druk. Ze hebben juist nu groot belang bij het verbeteren van het imago van hun product.”

Borstkanker

Een hoger alcoholgebruik heeft volgens Van Dalen niet voor iedereen dezelfde effecten. „Mogelijke bescherming tegen hart- en vaatziekten treedt pas op latere leeftijd op (40-plus), vrouwen lopen een verhoogd risico op borstkanker en voor jongeren onder de 35 jaar zijn er helemaal geen gezondheidsvoordelen van alcoholgebruik aangetoond.”

Onderzoek wijst uit dat het drinken van alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Alcohol draagt naar schatting bij aan zo’n 4 procent van alle gevallen van borstkanker. Elk extra glas alcohol per dag vergroot de kans op borstkanker met 7 tot 9 procent. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die al wat ouder zijn.

Het tijdschrift Voeding, dat in een aantal artikelen ingaat op de nieuwe alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad, wijst er overigens op dat ook de Hartstichting, de Kankerbestrijding en het Voedingscentrum nog uitgaan van maximaal drie glazen alcohol per dag voor een man en maximaal twee voor vrouwen.

Het Voedingscentrum tekent daar echter bij aan dat de aanbevelingen op hun website nog zijn gebaseerd op de oude richtlijnen van de Gezondheidsraad en dat de geactualiseerde richtlijnen momenteel worden verwerkt tot nieuwe adviezen, die eind deze zomer worden gepresenteerd. Woordvoerder Van Dis van de Hartstichting wil de richtlijn van de Gezondheidsraad nog nader bezien en stelt eraan te hechten dat alle gezondheidsorganisaties een eenduidige boodschap verkondigen.

Woordvoerder Meijer van de Kankerbestrijding neemt het kleine extra risico op borstkanker per extra glas alcohol op de koop toe. „Wij doen toch deze aanbeveling, vanwege het positieve effect dat alcohol heeft op de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. De Kankerbestrijding beveelt aan mensen die niet drinken overigens geen alcohol aan.”

Ook het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds beveelt het gebruik van alcohol niet aan. „Als je al alcohol drinkt, beperk het dan tot twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen”, aldus woordvoerder De Vries.

Volgens Joke Hammink van het Voedingscentrum zijn de positieve effecten van alcohol gebaseerd op „mooie epidemiologische studies”, maar vormen die slechts een deel van het verhaal. „We moeten ook kijken naar de risico’s, zoals verslaving en ongevallen. Als we kijken naar het drinkgedrag van jongeren, dan is de situatie nogal zorgelijk. Dat zijn punten die zwaar kunnen tellen in onze afweging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer