Ahold mag US Foodservice verkopen
ZAANDAM (ANP) - De aandeelhouders van supermarktconcern Ahold hebben dinsdag ingestemd met de verkoop van de Amerikaanse Aholddochter US Foodservice. Op een aandeelhoudersvergadering in Zaandam stemde 99,98 procent voor.
Amerikaanse durfkapitalisten, Clayton, Dubilier & Rice en Kohlberg Kravis Roberts nemen US Foodservice over voor 7,1 miljard dollar (5,22 miljard euro). De onderneming is de op een na grootste leverancier van voedingsmiddelen aan onder meer restaurants, ziekenhuizen en hotels in de Verenigde Staten. De overname wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.US Foodservice was vorig jaar goed voor een omzet van omgerekend 15 miljard euro op een totale omzet van 44,5 miljard euro voor het hele concern. Omdat het bedrijf te weinig overlap toonde met de Amerikaanse supermarkten van Ahold, besloot het concern de dochter af te stoten en zich volledig op supermarkten te richten.
Ahold wil zijn supermarktketens revitaliseren, waarbij onder andere de prijzen worden verlaagd en meer producten van het eigen merk in de schappen worden gezet. Het bedrijf hoopt zo de succesvolle aanpak met de Albert Heijnketen te evenaren.
Ahold kocht US Foodservice in 2000 voor omgerekend 3,6 miljard euro. Ondanks de goede reputatie die het bedrijf toen had, was het US Foodservice dat Ahold in 2003 aan de rand van de afgrond bracht door een grootschalige boekhoudfraude. De fraude met inkoopkortingen bedroeg ongeveer 800 miljoen dollar. In het najaar van 2006 trof Ahold een schikking van 1,1 miljard dollar met beleggers over de gevolgen van de boekhoudfraude.
Het supermarktconcern probeerde tijdens de aandeelhoudersvergadering de aanwezigen ervan te overtuigen dat het bedrijf een goede verstandhouding heeft met de hedgefondsen Centaurus en Paulson. „We schromen niet gesprekken met Centaurus en Paulson aan te gaan. We hebben nooit druk van ze ondervonden, de verstandhouding is goed”, aldus Rene Dahan, voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold.
Centaurus en Paulson kwamen het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws door de strijd die zij voerden om het industrieel concern Stork tot strategische wijzigingen te bewegen.
„We moeten er niet van uitgaan dat hedgefondsen zich per definitie richten op de korte termijn”, aldus Dahan. Vorig jaar drongen Centaurus en Paulson er ook bij Ahold op aan om het roer om te gooien. Volgens de activistische beleggers moest het concern de activiteiten in de Verenigde Staten verkopen en zich uitsluitend richten op de Europese markt.
Over de opvolging van topman Anders Moberg werd op de vergadering met geen woord gerept. De Zweed vertrekt per 1 juli bij Ahold en wordt tijdelijk opgevolgd door de huidige financieel directeur John Rishton.