Volker tevreden met 4,5 procent winststijging
Met een stijging van de nettowinst van 4,5 procent tot 42,7 miljoen euro heeft Koninklijke Volker Wessels Stevin (VWS) een goed eerste halfjaar achter de rug. Het Rotterdamse bouwbedrijf verwacht over geheel 2002 een nettowinst die in lijn is met de ontwikkeling in het eerste halfjaar.
„Als ik kijk naar de resultaten, ben ik overal tevreden mee”, zei voorzitter van bestuur H. Hazewinkel donderdagochtend bij de presentatie van de cijfers. „Onze financiële positie is uitzonderlijk goed.” Alle analisten hadden op een hoger winstcijfer gerekend. Op langere termijn streeft VWS een winststijging na van 8 tot 10 procent. VWS heeft een solvabiliteit van 31 procent bij een eigen vermogen van 602 miljoen euro.
Vanzelfsprekend kwam ook het optreden van Hazewinkel voor de enquêtecommissie bouwnijverheid aan de orde. De VWS-topman zei gisteren dat hij pas na een tv-uitzending (Zembla) in november vorig jaar te weten was gekomen dat er in de wegenbouw een verboden systeem bestond van werkverdeling en prijsafspraken tussen aannemers onderling.
„Ik bén niet van plan maatregelen te nemen, ik héb ze getroffen”, was zijn antwoord op de vraag wat hij van plan was te ondernemen tegen betrokkenheid van zijn concern bij onacceptabele praktijken.
Hazewinkel sprak zijn verbazing uit over het feit dat de commissie niet beschikte over juiste gegevens van zijn loopbaan. „Ik kreeg veel vragen over de periode waarover ik geen verantwoordelijkheid droeg.” Daarnaast probeerde hij het beeld bij te stellen alsof de praktijken van geheel VWS ter discussie zouden staan. „Er is kennelijk veel misverstand en verwarring over KWS (wegenbouwer, red.), dat een van onze tientallen bedrijven is, en Volker Wessels Stevin.”
Bovendien, aldus Hazewinkel, is het probleem van de verboden afspraken er een van de hele bedrijfstak. „Mensen waren jarenlang gevangenen van dat systeem.” Hij benadrukte nogmaals dat er, voorzover hem bekend, geen sprake was van prijsopdrijving. Het verboden systeem ten spijt: „Er wás marktwerking.”
Onder moeilijke marktomstandigheden zag VWS de bedrijfsopbrengsten (omzet uitgevoerd werk), afgezet tegen de eerste helft van 2001, met 9 procent toenemen tot 1,43 miljard euro. Deze toename komt nagenoeg geheel voor rekening van de autonome groei. De orderportefeuille nam in de eerste helft van 2002 met 6 procent toe tot 3,8 miljard euro.
Met de markt voor kabels en leidingen is het nog altijd magertjes gesteld, wat VWS merkt in de sector infrastructuur. De sector bouw- en vastgoed is duidelijk onder invloed gekomen van de ongunstige economische omstandigheden, stelt VWS. Vooral met de kantoormarkt gaat het minder.
VWS blijft kijken naar mogelijke overnames in Europa, tot nu toe zonder resultaat. Ook in Noordwest-Amerika zoekt de bouwer naar ondernemingen die „aansluiten bij het strategisch profiel van het concern en die zich bij de ontwikkeling van hun activiteiten met name richten op meerjarige contracten.” Hazewinkel: „Op grond van onze omvang hoeven wij niet meer te groeien. Het vergroten van marktaandeel puur om schaalvergroting te realiseren, is niet aan de orde.”
In Duitsland zijn de marktomstandigheden nog steeds slecht. „Wij doen absoluut niet mee aan aanbestedingen. De prijzen zijn te laag en het traject is veel te gejurudificeerd”, zei Hazewinkel. VWS is bij de herstelwerkzaamheden in de door overstromingen getroffen regio Elbe betrokken. Beter gaat het in Noordwest- Amerika. In het Verenigd Koninkrijk hoopt VWS te profiteren van de noodzakelijke investeringen in de infrastructuur van de spoorwegen en investeringen in waterbeheer en -distributie.