Binnenland

Hogescholen bezorgd over bezuinigingen

Diverse hogescholen hebben woensdag, bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar, hun zorg uitgesproken over de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs.

ANP
5 September 2002 11:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Hogeschool Inholland is bang dat daardoor voor een aantal opleidingen wachtlijsten zullen ontstaan. Om dat te voorkomen moet de regering de bezuinigingen koppelen aan meer vrijheid voor de hogescholen.

„Een verdere verlaging van de rijksbijdrage aan het hbo, dwingt ons mogelijk tot een keuze tussen toegankelijkheid en kwaliteit”, zo waarschuwde J. Elbers van de Hogeschool Inholland. „Wij kiezen voor kwaliteit”, zei hij.

„Als de bezuinigingen onontkoombaar zijn, geef hogescholen dan meer vrijheid om hun omzet te verhogen en de kosten te beperken”, zei Elbers. „Laat hen bijvoorbeeld zelf bepalen welke opleidingen zij aanbieden en op welke vestigingsplaatsen.” Nu beslist het ministerie van Onderwijs daarover.

Het hoger onderwijs staat een bezuiniging van 143 miljoen euro per jaar te wachten. In Groningen sprak D. Houwen, voorzitter van het college van bestuur van de Hanzehogeschool, de hoop uit dat staatssecretaris Nijs van Onderwijs het beleid van het kabinet op dit punt zal ombuigen. Maar zij herhaalde woensdag dat niet aan de bezuinigingen wordt getornd. Ook is zij niet van plan het collegegeld te verhogen. Dat betekent dat de onderwijsinstellingen de bezuinigingen volledig moeten dragen.

Nijs wil de discussie aangaan over vragen als wat van de overheid mag worden verwacht, wat hogescholen en universiteiten zelf kunnen bekostigen, hoe het met het bedrijfsleven zit en wat studenten kunnen bijdragen. Zij heeft al met de universiteiten besproken hoe zonder extra geld valt te bewerkstelligen dat universiteiten en hogescholen meer ruimte krijgen om zelf inkomen te verwerven. Nijs wil bestaande belemmeringen wegnemen om voor bepaalde activiteiten de privaatrechtelijke status te gebruiken. „Dat wil niet zeggen dat wij het hoger onderwijs gaan privatiseren”, aldus Nijs.

Regelgeving moet worden vereenvoudigd. Nijs wil het wetsontwerp hierover dat al bij de Tweede Kamer ligt, aanpassen en uitbreiden. „Ik wil nog een volgende stap zetten. Bijvoorbeeld op het punt van de fusie tussen hogescholen en universiteiten.

MKB-Nederland, organisatie van middelgrote en kleine bedrijven, vindt dat de hogescholen moeten ophouden met jammeren. MKB-voorzitter H. de Boer verklaarde bij de opening van het nieuwe studiejaar op de Technische Hogeschool Rijswijk dat de bezuinigingen natuurlijk wel „erg au doen”, maar misschien stimuleert het de instellingen wel eindelijk eens naar andere financieringsbronnen te zoeken.

„Hogescholen hebben kennis en menskracht te bieden, waarom gaan zij daarmee niet actiever de boer op? Technische bedrijven staan te springen om technische kennis. Maak afspraken over het op maat afleveren van studenten”, aldus De Boer. Hij wees daarbij ook op de zogeheten opleidings- en ontwikkelingsfondsen van branches, waarin nog een hoop geld zit voor scholingsprojecten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer