Aanslag op bus in Kabul: 35 doden
KABUL (AP) - Vijfendertig mensen zijn zondag in een drukke wijk in de Afghaanse hoofdstad Kabul om het leven gekomen toen in een bus van de politieacademie een zware bom ontplofte. Nog eens 52 mensen zijn gewond geraakt.
Het was de zwaarste aanslag sinds buitenlandse troepen Afghanistan eind 2001 binnenvielen. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de taliban. Onder de doden zijn 22 instructeurs, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. De overige dertien doden zijn burgers. Van de bus bleef slechts het geraamte over en lichaamsdelen van slachtoffers werden tientallen meters weggeslingerd. De taliban lieten weten dat de aanslag was gepleegd door de 23-jarige Asim Abdul Rahman, die zichzelf opblies. Een medewerker van het Jamhuriatziekenhuis in Kabul zei dat onder de doden vijf buitenlanders zijn, te weten twee Pakistanen, twee Japanners en een Koreaan.„Ik heb nog nooit van mijn leven zo’n lawaai gehoord”, zei de 48-jarige Ali Jawad, die niet ver van de plaats van de aanslag telefoonkaarten zat te verkopen. „Na de klap was er een grote vuurbal. Ik zag bloed en een onthoofde man die uit de bus vloog. Gewonden riepen „Help me, help me” en vrouwen en kinderen renden gillend alle kanten op”, zei hij.
De aanslag werd gepleegd bij een busstation waar ook stadsbussen stonden. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zei dat de zelfmoordterrorist waarschijnlijk in de bus was gestapt toen die stopte om instructeurs op te pikken in het centrum van Kabul. De gevolgde tactiek is anders dan gebruikelijk bij de taliban, die tot dusver meestal met personenauto’s op militaire konvooien inreden. Een stadsbus raakte eveneens beschadigd. Volgens een politieagent waren er waarschijnlijk meer slachtoffers gevallen als die bus er niet had gestaan.
Er is zeker drie keer eerder een aanslag gepleegd op een bus van de politie of het Afghaanse leger. Daarbij viel slechts één dode, maar daarnaast vielen in totaal 79 gewonden.
Het relatief hoge slachtoffertal onder politieagenten heeft gevolgen. Een anonieme politiebron wees erop dat burgers liever geen dan wel politieagenten zien, omdat de aanwezigheid van de politie wordt gezien als een onveilige factor. Ook de animo om bij de politie te gaan, neemt af. Juist zondag nam de Europese Unie de verantwoordelijkheid voor de opleiding van Afghaanse politieagenten over van Duitsland. De EU zei dat de aanslag haar vastbeslotenheid om de opbouw van de Afghaanse politie te steunen niet vermindert.
Dit jaar zijn bij het geweld ten minste 307 Afghaanse agenten, militairen of veiligheidsfunctionarissen om het leven gekomen, aldus een telling van Associated Press. Het totale aantal doden als gevolg van het geweld dit jaar staat op ruim 2.400; de meeste slachtoffers zijn rebellen.
De aanslag van zondag is qua dodencijfer de zwaarste sinds de val van de taliban eind 2001. In september 2002 kwamen dertig mensen om het leven en raakten 167 gewond bij een autobomexplosie in Kabul.