Verburg: VN-conferentie succesvol verlopen
DEN HAAG (ANP) – De internationale Cites-conferentie in Den Haag is wat betreft minister Verburg (Landbouw) een succes. Nederland was gastland van deze twee weken durende VN-bijeenkomst waar onder meer afspraken zijn gemaakt over de bescherming van paling, tijgers en olifanten.
Verburg zei vrijdag op de slotdag van de conferentie dat ze „erg trots" is op het resultaat. Ook vindt ze het een eer voorzitter te zijn van de bijeenkomst waar na jaren discussie een doorbraak plaatsvond over de verkoop van ivoor van Afrikaanse olifanten. „Er zijn cruciale besluiten genomen over het voortbestaan van dieren en plantensoorten waarmee de waarde van Cites wederom is aangetoond". Ook de beslissing om de vangst en verkoop van paling te beperken om de populaties de kans te geven zich te herstellen, vindt Verburg er een van belang.Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het IFAW (International Fund for Animal Welfare) hebben gemengde gevoelens over de conferentie. Beide organisaties zijn blij dat de Afrikaanse landen elkaar hebben gevonden in oplossing voor de al jarenlange discussie over de bescherming van olifanten en dat er nu een dialoog is waardoor ook oplossingen voor de lange termijn mogelijk lijken.
Vier landen met een gezonde olifantenpopulatie mogen het ivoor van de dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven verhandelen. Andere Afrikaanse landen wilden dat eigenlijk niet, omdat ook ivoor van door stropers gedode dieren daardoor makkelijker zou kunnen worden verhandeld. Ze stemden toch toe in de hoop dat stropers minder geld vangen nu er een flinke hoeveelheid legaal ivoor op de markt komt. De hoop is dat ze daardoor de wilde olifanten ongemoeid laten.
IFAW en WNF zijn verder blij dat voor het vangen van en de handel in paling voortaan beperkingen gelden. En dat China de boodschap heeft gekregen om geen handel in tijgers of tijgerproducten toe te staan.
Het venijn zat ’em wat betreft WNF in de staart. Vrijdag lukte het niet om de handel in doornhaai, die wordt verwerkt in de populaire fish and chips, en koraal aan banden te leggen. Eerder werden soortgelijke voorstellen van de Europese Unie voor de houtsoorten ceder en palissander afgewezen. „Hiermee werd een gouden kans gemist. Het heeft tien jaar geduurd om de handel in mahonie te reguleren, met als gevolg dat deze houtsoort nu bijna is verdwenen. Hetzelfde lot wacht ceder", denkt directeur Johan van de Gronden.
Namens het IFAW zegt Peter Pueschl: „Er zijn veel goede besluiten genomen, maar het is ook duidelijk geworden dat er nog een lange weg is te gaan. De voorstellen van de Europese Unie om de handel in sommige hout- en vissoorten te beperken, zijn tegengehouden door de landen waar de industrieën zitten. Daar denken ze bij Cites direct aan een handelsbeperking, terwijl het er toch vooral om gaat de wereld leefbaar te houden".
De boodschap die voor Willem Wijnstekers, secretaris-generaal Cites, uit deze conferentie kwam, is dat er de komende jaren een wat andere rol wordt gevraagd van zijn organisatie. Cites moet zich meer gaan bezighouden met commerciële vis- en houtsoorten die in problemen komen door overbevissing en ook moet dit VN-orgaan eerder gaan ingrijpen en voorkomen dat dieren en planten nog worden bedreigd met uitsterven.
De discussie over de financiën baarde Wijnstekers zorgen. Volgens hem heeft Cites minstens 15 procent meer budget nodig, alleen al om hetzelfde te kunnen blijven doen als in 2006. Om meer werk te kunnen verzetten, is dan ook meer geld nodig, is zijn boodschap.
Na zeer uitvoerig beraad werden de aangesloten landen het vrijdagmiddag eens over een contributieverhoging van 6 procent. Volgens Wijnstekers zou 7,5 procent meer budget al te weinig zijn en zou dat in 2009 leiden tot het ontslag van vier medewerkers. De volgende Cites-conferentie is in 2010 in Qatar.