Economie

Fortis: Geen gedwongen ontslagen

AMSTERDAM (ANP) - Fortis garandeert dat er bij een overname van ABN AMRO geen gedwongen ontslagen in Nederland vallen. Het Belgisch-Nederlandse concern is samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander in de race voor de grootste Nederlandse bank.

15 June 2007 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

Fortisbestuursvoorzitter Jean-Paul Votron gaf die garantie donderdag in een interview met RTLZ. FNV-bestuurder Fred Polhout noemde de uitspraak van Votron „een losse flodder om een charmeoffensief te starten.”Bij een overname door het bankentrio gaan wereldwijd 19.000 banen verloren, waarvan 7500 in Nederland. De beoogd fusiepartner van ABN AMRO, de Britse bank Barclays, denkt wereldwijd 23.600 banen te schrappen. Bij een overname door het consortium worden wel meer banen geschrapt in Nederland dan bij een fusie met Barclays.

De bonden waren meer dan verbaasd via de media te horen dat is toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen in Nederland vallen. Later op de dag kregen de bonden Fortis alsnog zelf aan de lijn, waarbij de bank de woorden van Votron herhaalde. „Fortis liet ons weten dat de garantie echter niet betekent dat werknemers niet een andere baan aangeboden krijgen. Dat blijft onvrijwillig”, aldus FNV-bestuurder Willem Jan Boot in een toelichting.

De vakbonden zijn druk in overleg met alle partijen over de werkgelegenheid na een overname van ABN AMRO. Dinsdag hadden de bonden een ontmoeting met ABN AMRO en Barclays. CNV-bestuurder Ahmed Kansouh noemde die gesprekken bedroevend. „We hebben nog een keer gehoord wat we al wisten”, zei hij na de ontmoeting. „Bovendien vind ik het laf dat Barclays niet met een onderbouwing komt van de eerder genoemde cijfers.” Donderdag 22 juni hebben ze een officieel gesprek met Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Schotland.

Donderdag werd bekend dat vier vakbonden zich aansluiten bij de enquêteprocedure die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bij de ondernemingskamer tegen ABN AMRO heeft aangespannen. De bonden willen zeker stellen dat het werknemersbelang wordt meegenomen in het door de VEB gevraagde onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij de bank.

„In de perikelen rondom de overname van ABN AMRO telt voor de vakbonden maar één ding en dat is het veiligstellen van de werkgelegenheid in Nederland maar ook daarbuiten”, liet Fred Polhout, bestuurder van FNV Bondgenoten, weten. De bonden, waaronder ook De Unie, BBV en CNV Dienstenbond, kondigden donderdag aan op korte termijn een zogenoemd verweerschrift in te dienen bij de ondernemingskamer.

De ondernemingskamer bevroor op 3 mei de verkoop van de ABN AMRO-dochter LaSalle Bank aan Bank of America. De Amerikaanse dochter vertegenwoordigt volgens de rechtbank een aanzienlijk deel van de bank. De rechter noemde het „onaanvaardbaar” dat aandeelhouders voor een voldongen feit waren gesteld. De ondernemingskamer heeft het enquêteverzoek van de VEB doorgeschoven naar een volgende zitting.

De bevriezing van de verkoop van La Salle door de ondernemingskamer was voor ABN AMRO en Bank of America aanleiding om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De VEB diende ook een verzoek hiertoe in. Het arrest van de Hoge Raad in de zaak wordt binnen een maand verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer