Aanpak uitval op hogescholen en universiteiten
DEN HAAG (ANP) – Studenten op hogescholen en universiteiten moeten minder vaak uitvallen zonder diploma. Het kabinet neemt maatregelen om meer studenten af te laten studeren. Dat staat in het donderdag gepresenteerde beleidsprogramma, een uitwerking van het regeerakkoord.
Door de vergrijzing dreigt er een tekort aan hoogopgeleid personeel. Aan de andere kant is de uitval op hogescholen en universiteiten hoog. Na vijf jaar studie is ongeveer de helft van alle studenten nog niet in het bezit van een einddiploma.Het 83 pagina’s tellende beleidsprogramma beschrijft 74 doelstellingen. Ze zijn een uitwerking van het in februari gesloten regeerakkoord en het resultaat van de honderd dagen die het kabinet benutte om te praten met maatschappelijke organisaties, belangenverenigingen en burgers.
In het rijk met foto’s geïllustreerde stuk heeft het kabinet drie ideeën genoemd die in de vele gesprekken opgedaan zijn. Het gaat om een centraal meldpunt voor gestolen fietsen, een maatschappelijke stage voor scholieren in de vorm van hulp bij de inburgering en een pc voor bijstandsgezinnen.
De aanpak van de schooluitval in het hoger onderwijs is een van de weinige echt nieuwe maatregelen in vergelijking met het regeerakkoord. Het voortijdig schoolverlaten in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs staat al langer op de agenda. Nieuw is dat het kabinet 20.000 werkende jongeren tussen de 18 en 23 aan een diploma wil helpen.
Het kabinet wil de uitval in het hoger onderwijs aanpakken door te investeren in kleinschaligheid. Dat betekent dat individuele studenten meer persoonlijke aandacht van hun docenten moeten krijgen. Verder krijgen talentvolle, ambitieuze studenten beurzen en extra studiefinanciering om toponderwijs te kunnen volgen.
Het kabinet schenkt speciale aandacht aan allochtone studenten op hogescholen en universiteiten. Onder hen is de uitval nog eens 10 tot 15 procent hoger dan onder autochtonen. Ook het tekort aan technisch opgeleide mensen wil het kabinet aanpakken. Daarvoor komt onder meer een actieplan ’verbetering natuurwetenschappelijk onderwijs’.
Een aantal van de doelstellingen uit het beleidsprogramma was de afgelopen weken al uitgelekt. Zo was al duidelijk dat er 500 wijkagenten extra komen, dat de criminele recidive omlaag moet van 75 naar 65 procent, dat er 500 forensische experts bijkomen en dat er 441 miljoen meer beschikbaar komt voor jeugdzorg.
Ondanks het vooralsnog uitblijven van de participatietop, het overleg met sociale partners, mikt het kabinet er op dat de komende vier jaar 200.000 mensen extra een baan krijgen.