Economie

Bos belaagd om salaris Hoogervorst

DEN HAAG - Nauwelijks twee maanden na een spoeddebat over topinkomens in het bedrijfsleven moest minister Bos van Financiën gisteren opnieuw in de verdediging tegenover de Kamer. Dit keer om het salaris van de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Hans Hoogervorst.

Redactie politiek
14 June 2007 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
DEN HAAG – Nauwelijks twee maanden na een spoeddebat over topinkomens in het bedrijfsleven moest minister Bos van Financiën gisteren opnieuw in de verdediging tegenover de Tweede Kamer. Dit keer om het salaris van de nieuwe voorzitter van de Autor
DEN HAAG – Nauwelijks twee maanden na een spoeddebat over topinkomens in het bedrijfsleven moest minister Bos van Financiën gisteren opnieuw in de verdediging tegenover de Tweede Kamer. Dit keer om het salaris van de nieuwe voorzitter van de Autor

De voormalige VVD-minister van Volksgezondheid volgt in september AFM-bestuursvoorzitter Docters van Leeuwen op. Hij gaat dat doen voor een jaarsalaris van 274.000 euro, zo’n 12 procent minder dan zijn voorganger verdiende.De bezoldiging van Hoogervorst is echter tegen het zere been van de SP, die daarom het spoeddebat had aangevraagd. Volgens Kamerlid Irrgang is in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie duidelijk afgesproken dat het salaris van de premier als maximum geldt in de publieke en semipublieke sector, de zogenoemde Balkenendenorm. „Bij de eerste de beste testcase gaat het al direct mis met de handhaving hiervan.”

Maar Bos, die zich in de verkiezingscampagne hard maakte voor de aanpak van topsalarissen, kon niet anders dan akkoord gaan met de topbeloning voor Hans Hoogervorst, zo verdedigde hij zich gisteravond. De wervings- en selectieprocedure was bij zijn aantreden als minister al vrijwel afgerond. „De kandidaten kenden de beloning van Docters van Leeuwen. Het zou niet fatsoenlijk zijn geweest om ze op het laatste moment te confronteren met een salaris dat ruim de helft lager ligt.”

Overleg met de raad van toezicht van de AFM leidde echter wel tot een lagere beloning van de nieuwe AFM-voorzitter, benadrukte de bewindsman. Hij noemde de salarisverlaging een „bescheiden eerste stap” maar wel een „trendbreuk met het verleden, waarin de inkomens in de publieke en semipublieke sector almaar stegen.”

Bos wees er verder op dat Hoogervorst in een vergelijkbare functie in het bedrijfsleven makkelijk 390.000 euro zou kunnen verdienen. Vergeleken met het salaris van de premier noemde Bos het vastgestelde salaris „een verstandig midden.”

Opvallend genoeg kreeg de PvdA-bewindsman gisteravond alleen openlijk steun van zijn eigen partij. Kamerlid Tang zwaaide ’zijn’ minister alle lof toe. In specifieke sectoren moet volgens hem buitengewoon worden betaald. „Anders komt de kwaliteit van de publieke sector in het geding. Er is een bankier voor nodig om bankiers te controleren.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Vendrik noemde de bezoldiging van Hoogervorst echter „buitengewoon teleurstellend.” Volgens hem is er niet geprobeerd om kandidaten te werven voor een lager salaris. „Waarom zou dat niet lukken? Er bestaat toch ook zoiets als de aantrekkelijkheid van een positie en de invloed die je er kunt uitoefenen? Het lijkt er nu op dat je alleen een toppertje bent als je portemonnee niet meer in je broekzak past.”

Ook de coalitiepartners van de PvdA, CDA en ChristenUnie, toonden zich niet onverdeeld gelukkig met de salariëring van Hoogervorst. CU-Kamerlid Cramer vindt het vreemd dat Bos zich beroept op het feit dat de afspraak in het regeerakkoord nog niet is uitgewerkt. „Het coalitieakkoord is toch duidelijk? Het salaris van Hoogervorst is ver weg van de geest van het coalitieakkoord.”

Kamerlid De Pater-van der Meer (CDA) zei te hopen dat er in de toekomst „niet al te gemakkelijk van de Balkenendenorm wordt afgeweken.”

Bos beloofde de Kamer om gematigde salarissen na te streven „daar waar ik kan.” Hij zegde tevens toe dat het kabinet zo snel mogelijk komt met een uitwerking van de afspraken in het coalitieakkoord met betrekking tot de normering van salarissen in de publieke en semipublieke sector.

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies benadrukte dat het noodzakelijk is de afspraken in het regeerakkoord spoedig „handen en voeten te geven” Het debat in de Kamer over topinkomens wordt volgens hem steeds meer „een demonstratie van machteloosheid. De werkelijkheid zet de politiek te kijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer