Binnenland

Hirsch Ballin wil gewelddadige videogames aanpakken

LUXEMBURG (ANP) – Minister Hirsch Ballin van Justitie wil strengere regels voor gewelddadige video- en computerspelletjes voor kinderen. Hij heeft geen vertrouwen meer in zelfregulering en de „goede voornemens" bij verkopers en fabrikanten.

13 June 2007 17:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Verkopers die willens en wetens gewelddadige spelletjes aan (te) jonge kinderen verkopen, zullen via het strafrecht harder worden aangepakt, aldus Hirsch Ballin. „We zijn in Nederland het stadium voorbij dat we er op vertrouwen dat alles wel op zijn pootjes terechtkomt", aldus de minister woensdag in Luxemburg waar hij met collegaministers bijeen is.Hirsch Ballin steunt de pogingen van EU-voorzitter Duitsland om te komen tot een nieuwe, kritischer aanpak. Volgens hem zijn de schadelijke effecten van extreem geweld voor kinderen inmiddels genoegzaam bekend.

De classificaties op de spelletjes blijken bovendien vaak averechts te werken. Waarschuwingen voor geweld, of leeftijdsadviezen, zijn voor kinderen soms juist een reden een spelletje te kopen in plaats van dat ze er weg van blijven.

Vertegenwoordigers van de gamesindustrie reageren verbaasd op de uitspraken van minister Hirsch Ballin. De NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, wijst er via een woordvoerder op dat de industrie al diverse stappen heeft ondernomen om het gebruik van gewelddadige games onder jonge kinderen tegen te gaan.

„Producenten zijn gedwongen de leeftijdsgrens groot op hun verpakking weer te geven. Het is aan de verkopers om deze grens na te leven. Ook de ouders hebben een verantwoordelijkheid".

Martijn Schenderling, marketingdirecteur van gamesproducent Electronic Arts, vindt dat de uitspraken van de minister op een ongelukkig moment komen.„Sinds twee maanden is er op initiatief van het ministerie van Economische Zaken een klankbordgroep vanuit de gamingindustrie gestart. Hierin wordt, behalve over economische mogelijkheden voor de sector, ook over dit soort kwesties gesproken. Hier hoor ik de minister niet over".

Game Mania, een verkoper van games in Nederland en België, laat weten dat controle op leeftijdsgrenzen in de winkels bijna onmogelijk is. „Wij weten in de winkel niet of een jongen van 16 het misschien voor zijn broer van 18 koopt. Het probleem moet aangepakt worden waar het zit en dat is thuis. Veel belangrijke producenten van spelcomputers, zoals Nintendo en Playstation, hebben al een beveiliging aangebracht op hun producten. Hierdoor kunnen ouders een kinderslot aanbrengen bij het spelen van bepaalde games. Er zijn dus al heel veel maatregelen getroffen door de industrie".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer