Kerk & religie

Kerk in Malawi behoeft steun en structuur

VEENENDAAL - De Reformed Presbyterian Church of Malawi (RPC) groeide in vijf jaar tijd van 85 naar 156 gemeenten. Die snelle groei brengt ook zorg voor toerusting en structuur met zich mee. Ds. R. J. Oomen, recent opnieuw naar Malawi uitgezonden door de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), gaat zich de komende tijd vooral hierop richten. Donderdag vertrekt hij na een verlofperiode uit Nederland.

K. van der Zwaag
13 June 2007 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:50
VEENENDAAL– Ds. R. J. Oomen, op het zendingsveld in Malawi: „We hopen dat mensen zich geroepen voelen om hier werk te doen, bijvoorbeeld het geven van theologische toerusting. Het land is vriendelijk, geen oorlogsgebied.” Foto R.J. Oomen.
VEENENDAAL– Ds. R. J. Oomen, op het zendingsveld in Malawi: „We hopen dat mensen zich geroepen voelen om hier werk te doen, bijvoorbeeld het geven van theologische toerusting. Het land is vriendelijk, geen oorlogsgebied.” Foto R.J. Oomen.

Ds. Oomen heeft al bijna twintig jaar een roeping voor het werk in Malawi, zo zegt hij. In 1988 ontmoette hij ds. K. Veldman en ds. C. van den Berg, die kort daarvoor in Malawi waren geweest. Toen hij van hen hoorde over de nood in het land, greep hem dit aan. „De Heere legde Malawi in het hart van mij en mijn vrouw.”Oomen werd penningmeester bij stichting Stéphanos, die in 1988 was opgericht en daarvoor Steunfonds Malawi heette. Nadat het geestelijke werk aan de Schotse Free Presbyterian Church in Malawi was overgedragen, wilde Stéphanos zich richten op het diaconaal werk. Oomen, destijds als boekhouder werkzaam bij een handelskwekerij van potplanten, werd gevraagd als administrateur in Malawi te gaan werken - wat toen nog niet doorging.

Na 1989 deden Iain en Claudi Campbell -laatstgenoemde is een dochter van ds. Veldman- twee jaar pionierswerk in Malawi. Ze zetten evangelisatiewerk en hulpverleningsprojecten op. Na een studie in Ede, Amsterdam en Grand Rapids (VS) werd ds. Oomen predikant in de Reformed Church of America (RCA).

Ds. Schaafsma
In 2002 zond stichting Stéphanos ds. Oomen uit. Zijn gezin met zeven (van de twaalf) kinderen vertrok naar Malawi, waar ds. Oomen predikant-directeur werd van een weeshuis in Chilangoma. Ds. L. Schaafsma, die sinds 1999 in dit Afrikaanse land werkte, was op basis van een convenant tussen de GZB en Stéphanos werkzaam als toeruster in de RPC. Hij werd in 2003 benoemd werd tot directeur van TEEM (Theological Education by Extension in Malawi).

Per 1 januari 2006 werd de uitzendovereenkomst tussen Stéphanos en ds. Schaafsma beëindigd. De theologische opleiding paste immers niet bij de doelstelling van Stéphanos.

Sinds 28 mei heeft de HHK de zending in Malawi ter hand genomen. Terwijl Stéphanos zich uitsluitend gaat richten op diaconale activiteiten, gaat de HHK de RPC steunen. Zij beriep dit jaar ds. Oomen tot zendingspredikant ten dienste van deze kerk.

Jonge kerk
De RPC is pas in 1985 ontstaan, als gevolg van het werk van de Free Presbyterian Church of Zimbabwe, die Schotse wortels heeft. Deze kerk had op een gegeven moment geen mankracht meer om de vier evangelisten, die aan de wieg stonden van de RPC in Malawi, te steunen. Intussen werd in 1999 ds. Schaafsma aangetrokken. Sinds diens vertrek geeft ds. Oomen, samen met ds. N. Banda (in september bevestigd als predikant) en de vier evangelisten, leiding aan de kerk. In totaal heeft de kerk 13.000 leden, verdeeld over ruim 150 gemeenten en 15 evangelisatieposten.

Een van de hoofdtaken van ds. Oomen is het opleiden van studenten tot evangelisten en tot predikanten binnen deze kerk. Ds. Oomen: „De meeste plaatsen hebben geen voorganger. Er is slechts één predikant of evangelist op 25 gemeenten. Wat de GZB recent signaleerde over een tekort aan predikanten in Afrika, herken ik dan ook helemaal. We hopen vooral dat uit Nederland mensen zich geroepen voelen om hier werk te doen, bijvoorbeeld het geven van theologische toerusting. Het land is vriendelijk, geen oorlogsgebied.”

Synodevergadering
Het is een worsteling om in Malawi gereformeerd kerk te zijn, aldus ds. Oomen. „In Malawi gaat de liberalisering de gevestigde kerken niet voorbij. De invloed van de pinksterkerken is vooral in het zuiden groot. Het zingen en dansen is ook in de kerken doorgedrongen. In veel kerken staat niet God, maar de mens centraal. De plaats van de verkondiging wordt daarom ook steeds kleiner.”

Sinds de jaren zestig is de trend in Afrika geweest dat behalve het land ook de kerken zelfstandig moesten worden. „Kerken stuurden de zendelingen naar huis, maar kwamen er al snel achter dat de kerk te weinig kader had om op eigen benen te kunnen staan. Dat is er de oorzaak van geweest dat de groei van veel kerken in Afrika stagneerde. De kennis van veel gemeenteleden is bijzonder laag. Bijna 30 procent van de gemeenteleden van de RPC is analfabeet. Deze mensen kunnen hun eigen Bijbel niet lezen.”

Verder zal ds. Oomen hulp bieden bij de vorming van ouderlingen en diakenen en bij de ordening van het kerkelijke leven naar de principes van het gereformeerde kerkrecht. Anderhalf jaar geleden vond de eerste synodevergadering van de kerk plaats. Ds. Oomen: „Dat was een heel bijzondere ervaring. Het was nu hún kerk, niet meer de onze.”

Wezen
Malawi is arm, met een hiv/aidspercentage van officieel 13 procent, hoewel ds. Oomen denkt dat het werkelijke cijfer veel hoger is. „Malawi behoort tot de tien armste landen van de wereld. De gemiddelde levensverwachting is 35 jaar. Families kunnen de opvang van de wezen niet aan. Kerkelijk is de nood groot. Het is moeilijk om in Malawi een kerk te vinden waar een voluit gereformeerde prediking te horen is, zonder arminianisme en entertainment in de een of andere vorm. Toch wordt 30 procent van de bevolking tot het protestantisme gerekend en is er een grote Rooms-Katholieke Kerk.”

Inmiddels is het predikantsgezin van ds. Oomen kleiner geworden. Drie kinderen gaan mee naar Malawi, twee wonen in Canada, waar hij recent een van zijn acht kleinkinderen doopte. In Nederland verblijven de overige zeven kinderen en zes kleinkinderen. Een uiteengevallen familie? Ds. Oomen: „Onze kinderen wisten dat we naar Malawi zouden gaan. Ook al wonen en werken we op verschillende plaatsen in de wereld, we hebben gevoeld dat de onderlinge band sterker is geworden. We zijn door de Heere tot dit werk geroepen en Hij heeft goed voor ons gezorgd, beter dan we het zelf konden doen. Al was het niet altijd even gemakkelijk, we hebben gezien dat God het werk in Malawi heeft willen zegenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer