Burgemeester Alblasserdam weg
ALBLASSERDAM - Burgemeester A. van den Bergh (CDA) van Alblasserdam stapt per 1 juli op. Dinsdag verscheen een rapport met harde kritiek op de burgemeester, op de andere bestuurders en op de ambtenaren.
Oud-burgemeester van Zwijndrecht D. Corporaal onderzocht de afgelopen maanden in opdracht van de provincie Zuid-Holland wat er mis is bij de slecht draaiende organisatie van Alblasserdam.Hij kwam dinsdag met harde conclusies naar buiten. „Over een breed front zijn grote tekortkomingen in de bestuurs- en ambtelijke cultuur van Alblasserdam. Wie zegt of denkt dat dit veroorzaakt wordt door enkele personen vergist zich niet alleen, maar is ook het beeld van de werkelijkheid kwijt. In die gevallen moet ervoor gevreesd worden dat de werkelijkheid bepaald wordt door de eigen belevenis van zaken en door wat men zelf wil zien.”
Onvoldoende communicatie, gebrek aan eenheid en het afschuiven van verantwoordelijkheden kenmerken zowel het college als het managementteam. Corporaal koppelt de problemen aan de heersende cultuur in Alblasserdam, waar conflicten eerder onder het tapijt worden geschoven dan opgelost.
Volgens Corporaal is er ondanks alle goede voornemens in veel opzichten wezenlijk niets veranderd sinds het verschijnen van de Bestuurskrachtmeting die Buro Berenschot in 2005 uitvoerde. Daaruit bleek al dat de rol van Alblasserdam als bestuur en als organisatie „matig” is. Het college zou volgens dat rapport zowel extern als intern nauwelijks als eenheid optreden. In februari 2005 al was de gemeente haar complete ambtelijke top kwijtgeraakt. Twee sectordirecteuren stapten op en later werd bekend dat ook de toenmalige gemeentesecretaris J. den Hollander op non-actief stond.
Om de neerwaartse spiraal in Alblasserdam te doorbreken, doet Corporaal in zijn dinsdag gepresenteerde rapport enkele aanbevelingen. Hij hekelt het besluit van de gemeente om de toetreding tot het Service Center Drechtsteden, een samenwerkingsverband met een aantal omliggende gemeenten, uit te stellen. Bovendien vindt Corporaal dat er beter gekeken moet worden naar samenwerking met Nieuw-Lekkerland, een gemeente die met hetzelfde probleem kampt.
Verder moet er volgens hem een interim-gemeentesecretaris komen die het managementteam en de organisatie weer op de rails moet zien te krijgen. De huidige gemeentesecretaris, Tamminga, heeft per 1 juli een andere baan gevonden. Voor de vertrekkende burgemeester -die zegt een ander beeld van de werkelijkheid te hebben dan Corporaal schetst- moet een gezaghebbend en ervaren bestuurder tot waarnemer worden benoemd. Hij of zij moet volgens Corporaal allereerst het vertrouwen binnen het college herstellen en de verhouding tussen college en managementteam.
Ook het communicatiebeleid moet beter, oordeelt het rapport. Er moet een grotere openheid komen naar gemeenteraad, ambtelijk apparaat en bevolking. Die is nodig om vertrouwen te herstellen en transparant te zijn.