Free Reformed Churches leggen contact met HHK
HAMILTON - De synode van de Free Reformed Churches of North America (FRCNA) heeft vorige week besloten officieel kerkelijk contact aan te gaan met de Hersteld Hervormde Kerk. Het kerkverband opende ook de mogelijkheid tot kanselruil met de Heritage Reformed Congregations (HRC) en de Free Church of Scotland Continuing (FCSC).
De FRCNA, zusterkerken van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, hielden vorige week hun jaarlijkse synodevergadering in Hamilton (Ontario).De synode keurde een voorstel goed tot nauwer samenleven met de HRC. De Free Reformed Churches steunen samen met dit kerkverband het Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids (Michigan).
Tijdens de synode waren verschillende zendingswerkers uit Guatemala aanwezig. Ds. E. Everts, afkomstig van de Christelijke Gereformeerde Kerken en ’uitgeleend’ aan de FRCNA voor het werk in Guatemala, bracht de groeten over en deed verslag van zijn werkzaamheden. Vooral het jeugdwerk is volgens hem sterk uitgebreid en geeft hoop voor de toekomst van de kerk in Cubulco.
Ds. Everts, die medio 2008 met zijn gezin naar Nederland hoopt terug te keren, benadrukte de noodzaak om na zijn vertrek een nieuwe zendingswerker uit te zenden. De zendingsdeputaten zelf denken in de richting van het aanstellen van een inheemse predikant.
Verder waren ds. K. Herfst en zijn vrouw ter vergadering. Ds. Herfst doceert aan het Presbyterian Seminary in Guatemala. Hij gaf aan dat de gereformeerde theologie meer en meer invloed krijgt binnen dit seminarie. Er is duidelijk sprake van een terugkeer naar haar oorspronkelijke wortels. Ds. Herfst bestudeert samen met zijn studenten de Institutie van Calvijn.
Ook de zendingswerkers John en Connie Otten woonden de vergadering bij. Zij hebben gedurende achttien jaren voornamelijk voor Wood en Daad gewerkt in het ziekenhuis in Cobulco. Zij hopen zich nu blijvend te vestigen in Ontario (Canada).
De synode gaf verder goedkeuring aan een initiatief van het Home Mission Committee, een deputaatschap belast met inwendige zending en gemeenteopbouw, om werk te beginnen onder de vele immigranten vanuit India in de Canadese provincie British Columbia (BC). Met name ds. K. Gangar, zelf afkomstig uit India, zal parttime vrijgesteld worden voor dit werk.
Een groep leden uit Calgary, ressorterend onder de gemeente Monarch in de provincie Alberta, kreeg toestemming om tot instituering van een gemeente over te gaan. Deze nieuwe gemeente zal uit ongeveer veertig leden bestaan. Er is in Canada een tendens zichtbaar dat jonge gezinnen door de sterke economische groei vanwege de olie-industrie naar Alberta verhuizen.
De synode nam afscheid van ds. J. W. Wullschleger die na een verblijf van ruim dertien jaar in Langley (BC) een beroep aannam naar de christelijke gereformeerde kerk te Zeewolde.