Kerk & religie

„Zending alleen mogelijk met krachtig thuisfront”

KATWIJK AAN ZEE - Zending kan alleen plaatsvinden wanneer er sprake is van een krachtig thuisfront. Voor het zendingswerk in Malawi is alleen hoop als in Nederlandse kerken Christus gepredikt en aangenomen wordt. Als deze kerken door verwarring en doodsheid krachteloos zijn geworden, komt er van een zendingsopdracht niets terecht.

Van een medewerker
11 June 2007 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Dat zei ds. A. Simons zaterdagmiddag op de zendingsmiddag van Stichting Stéphanos in Katwijk aan Zee. De predikant van de hervormde gemeente te Vinkeveen hield een toespraak naar aanleiding van Galaten 3, waarin Paulus de Galaten verwijt dat zij zich hebben laten betoveren.De Galatenbrief toont volgens hem duidelijk aan dat betovering of demonisering niet iets typisch eigens is van een zendingsveld, maar ook aanwezig is in Nederlandse christelijke gemeenten. „Te veel zijn we geneigd bij zoiets als behekst zijn of betovering aan Malawi te denken, terwijl blijkt dat juist ook een christelijke gemeente in Nederland erdoor beheerst kan worden.”

In zo’n gemeente stond Christus centraal en was er geestelijke vrijheid, maar nu hebben zij Gods Geest bedroefd en zijn teruggekeerd naar een godsdienst van naleven van wetten en regels. „In zo’n gemeente wordt gedogmatiseerd en gekritiseerd, maar Christus wordt niet gepredikt. Een geestelijke dorheid is het gevolg. Dat proces van betovering begon bij de predikers en daarom zijn zij het meest schuldig. Daarna bij Gods kinderen, die hun geestelijke vrijheid inleverden voor wat naleving van normen en waarden.”

Troostboek

Na de pauze sprak ds. J. C. den Ouden, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen, over het begin van Openbaring 6. Volgens de predikant is het boek Openbaring terecht getypeerd als een troostboek voor Gods vervolgde kerk. Het boek wil de vervolgde christenen in het Romeinse Rijk onderwijzen dat Christus overwinnaar is. Christus wordt voorgesteld als een Ruiter op een wit paard, Die zegevierend door de wereld en de geschiedenis trekt. De boog en pijlen staan symbool voor de prediking van het Evangelie.

Dit krachtige wapen, zo vervolgde de predikant, was in staat in twee eeuwen het christendom door heel het Romeinse Rijk te verspreiden. „Hoewel in ons land de situatie verre van rooskleurig is, breidt het christendom zich op dit moment in Afrika en in Azië, en in het bijzonder in China, explosief uit. Christus blijft doorgaan -door middel van dienaren des Woords- pijlen af te schieten. Soms kunnen ook zogenaamde verdwaalde pijlen onverwacht harten raken.”

Oordeel
Ds. K. Hoefnagel, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Katwijk, opende de zendingsmiddag met een meditatie over 1 Koningen 13. Een profeet uit Juda spreekt het verpletterend Godsoordeel uit over de afgoderij in Bethel. Deze profeet moest na zijn oordeelsaankondiging meteen rechtsomkeert maken, alsof God wilde demonstreren dat Hij afscheid genomen had.

Zodra Gods Woord beslag legt op hoorders, begint de duivel dat krachteloos te maken door verwarring te stichten, aldus ds. Hoefnagel. „De boze gebruikt een profeet die de ware Godsgezant met een verzonnen verhaal over een engel tot Bethel terug doet keren. Hiermee ondergraaft hij zelf de duidelijke Godsspraak over de afgodsdienst.”

De valse profeet wordt door God ingeschakeld om een waar oordeel uit te spreken. Als vervolgens een leeuw de profeet wel doodt, maar niet verscheurt of opeet, wordt opnieuw een zichtbaar hoe God Zelf waakt over Zijn Woord. Ds. K. Hoefnagel wees erop dat deze geschiedenis van alle tijden is, omdat de satan altijd Gods Woord verdraait en vaak komt onder het mom van profeet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer