Binnenland

Nieuw-Buinen weert lastige en criminele huurders

NIEUW-BUINEN - De Drentse woningcorporatie Wooncom gaat lastpakken, verslaafden en mensen met een crimineel verleden weren uit enkele straten in het dorp Nieuw-Buinen.

Van onze correspondent
8 June 2007 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Voortaan worden potentiële huurders van woningen in de desbetreffende straten gescreend. Mensen die een zeden- of geweldsdelict hebben gepleegd, ernstig verslaafd zijn of al eerder overlast hebben veroorzaakt, worden geweerd. Dat gebeurt in samenwerking met de politie en burgemeester T. Slagman van de gemeente Borger-Odoorn.De drie straten staan bekend als probleemgebieden. In een van de straten woonde Henk van D., de man die wordt verdacht van de moord op de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond. De verdachte zou het slachtoffer in zijn camper hebben opgesloten en zou haar later hebben overreden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wonen in de probleemstraten diverse personen die overlast veroorzaken. „De buurt moet tot rust komen, we willen niet nog meer probleemgevallen in deze gebieden”, aldus de woordvoerder gisteren.

Wanneer een nieuwe huurder zich meldt voor een beschikbare woning in een van de straten, schakelt de woningcorporatie de burgemeester in. Zij neemt contact op met de politie, die de persoon onderzoekt.

De woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de politie geen privacygevoelige gegevens aan de burgemeester verstrekt. „Er wordt alleen verteld of er groen of rood licht aan de toekomstige huurder kan worden gegeven”, aldus de woordvoerder.

Directeur Sj. van Gennip van Reclassering Nederland is positief over het initiatief. „Wij zien dat de woonomgeving vaak aanleiding geeft tot delictgedrag. Het is goed om kritisch te zijn over waar deze mensen te huisvesten”, aldus de directeur.

Van Gennip plaatst daarbij wel de kanttekening dat hij graag had gezien dat Wooncom ook de Reclassering had ingeschakeld. „Wij hebben de ervaring dat onze tussenkomst vaak leidt tot een positieve verandering in een buurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer