Kerk & religie

Eritrea zegt christenen niet te vervolgen

DEN HAAG - Eritrea ontkent glashard dat het christenen om hun geloof vervolgt. Berichten dat er 2000 mensen vastzitten vanwege hun geloof worden door de autoriteiten bestempeld als „westerse propaganda.” Het Nederlandse kabinet vindt de houding van Eritrea „onacceptabel.”

Redactie politiek
8 June 2007 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Dat valt op te maken uit het verslag van de reis die de Nederlandse mensenrechtenambassadeur van 25 tot 28 april naar Eritrea heeft gemaakt.Het kabinet heeft de mensenrechtenambassadeur naar het Afrikaanse land gestuurd om aandacht te vragen voor vervolgde christenen. De Eritrese autoriteiten wezen in het gesprek met de mensenrechtenambassadeur alle beschuldigingen van geloofsvervolgingen van de hand. Berichten dat er 2000 mensen vanwege hun geloof vastzitten, werden afgedaan als „westerse propaganda.”

Het vorig jaar verschenen rapport van Open Doors International over Eritrea zou volgens dat land een „eenzijdig beeld geven van de situatie en houdt geen rekening met de regionale context en de fase van ontwikkeling waarin Eritrea zich bevindt.” Een onafhankelijk onderzoek naar geloofsvervolgingen wijzen de autoriteiten af.

Ze geven wel toe dat er soms mensen worden opgepakt. Die mensen zijn niet gearresteerd vanwege hun geloof, maar wegens ontduiking van de dienstplicht, aldus Eritrea. De autoriteiten erkennen dat mensen soms het slachtoffer worden van rigoureuze maatregelen, maar ze achten dit onvermijdelijk.

Eritrea is er niet in geslaagd de Nederlandse zorgen over de mensenrechtensituatie in het land weg te nemen, concludeert de mensenrechtenambassadeur. De redenen die de Eritrese regering aanvoert voor de slechte mensenrechtensituatie -de armoede en de staat van oorlog met Ethiopië- vindt het kabinet „niet acceptabel.”

Daags na het vertrek van de mensenrechtenambassadeur werden zelfs tachtig christenen gearresteerd, ditmaal van de Meherete Jesus Evangelical Presbyterian Church, meldt het verslag. Gezien die toestand is een volwaardige ontwikkelingsrelatie met Eritrea niet mogelijk, meent het kabinet. Er gaat nu nauwelijks ontwikkelingshulp naar het Afrikaanse land.

Eurocommissaris Michel heeft tijdens zijn onderhoud op 4 mei met president Isaias van Eritrea aandacht gevraagd voor het gebrek aan politiek overleg tussen de EU en Eritrea. Isaias reageerde afhoudend en zei dat het overleg op z’n vroegst pas begin volgend jaar weer van start kan gaan, mits de Europese Commissie zich houdt aan Eritrea’s ontwikkelingsprioriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer