Kritiek op preferendum over Arnhems havengebied
ARNHEM - Arnhemmers kunnen woensdag naar de stembus om te kiezen uit drie varianten voor de aanleg van een haven in het centrum. De mogelijkheid om tegen het miljoenenproject te stemmen ontbreekt. Dat is tegen het zere been van veel kiezers.
Tegenstanders van het preferendum, zoals de stembusgang door de gemeente is gedoopt, overhandigden burgemeester Krikke maandag meer dan 2000 stempassen. Het zijn de passen van kiezers die niets in het preferendum zien, zegt Piet van Dijk, voorzitter van de Vereniging Stadsschoon Arnhem. „Ze vinden met ons dat er niets te kiezen valt.” In de gemeenteraad hebben de SP en twee lokale partijen opgeroepen tot een boycot van het preferendum.Het besluit om een haven te realiseren, is enkele jaren geleden al democratisch genomen door de gemeenteraad, zegt verantwoordelijk wethouder Van Bodegraven. „Die keuze is niet langer aan de orde.”
De haven loopt vanaf de Rijn richting het centrum en is onderdeel van het project Rijnboog, een grootscheepse vernieuwing van de Arnhemse binnenstad. Direct na de oorlog is dit deel van de stad snel hersteld, maar na ruim zestig jaar is het toe aan een opknapbeurt. Ook is er nu geen goede verbinding tussen de Rijn en de stad.
Het havenplan komt uit de koker van de Spaanse stedenbouwkundige Manuel de Solá-Morales en betekent volgens critici een forse ingreep in de binnenstad die voor veel overlast gaat zorgen.
Ieder Arnhems huishouden kreeg een dvd toegestuurd met uitleg over de drie varianten. De keuze bestaat uit een korte haven, een lange haven die dieper in de binnenstad reikt en een lange variant met een sluis. Op de kades komen horeca, cultuurvoorzieningen, woningen en kantoren. De aanleg zou volgend jaar moeten beginnen.
Elke havenvariant kost volgens de gemeente 30 tot 34 miljoen euro. Volgens wethouder Van Bodegraven verdient Arnhem de kosten onder meer terug uit de grondexploitatie van hoogbouw die deel uitmaakt van vernieuwing elders in het centrum. Van Dijk: „Op die hoogbouw zitten weinig Arnhemmers te wachten. De stad ligt fraai tegen een stuwwal en hoge flats benemen het zicht op die wal. Bij het station staan sinds kort al twee hoge torenflats en daarover zijn de meningen verdeeld.”
De Vereniging Stadsschoon Arnhem stelt voor om in plaats van een haven aan te leggen, de ondergrondse beken in Arnhem weer naar boven te halen. Zo krijgt de stad alsnog contact met de rivier, aldus Van Dijk.
Bij een opkomstpercentage van meer dan 30 procent schaart de gemeenteraad zich automatisch achter de uitkomst. Valt de opkomst lager uit, dan kiest de raad alsnog zelf een variant.