Eigen Huis verbolgen over loslaten ozb-limiet
HILVERSUM - De Vereniging Eigen Huis (VEH) is verbolgen over het bestuursakkoord dat minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld sloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over het opheffen van de limiet op de onroerendezaakbelasting (ozb). De VVD vindt het onbegrijpelijk.
In het bestuursakkoord is afgesproken dat het ministerie van Binnenlandse Zaken individuele gemeenten vanaf januari 2008 geen ozb-limiet meer oplegt, omdat die werkwijze tot oeverloze discussies leidt. Als het parlement akkoord gaat, mogen gemeenten voortaan zelf hun ozb-tarief vaststellen. Voorwaarde is dat deze regeling niet leidt tot een forse lastenstijging.Minister Ter Horst zegt goed te zullen letten op stijgingen van de lokale lasten. Als die stijging landelijk gezien te fors is, zal zij ingrijpen.
De vereniging van huiseigenaren VEH reageerde vanmorgen ontstemd op het bestuursakkoord. Sinds vorig jaar geldt een regeling waarbij de ozb jaarlijks maximaal 2,75 procent mag stijgen. Nu die limiet weer wordt vrijgegeven, vreest de VEH dat in veel gemeenten de ozb 20 tot 40 procent omhooggaat, aldus een woordvoerder.
Ook denkt de VEH na over gerechtelijke stappen. De vereniging voelt zich gesterkt in een recente uitspraak van de rechter in een soortgelijke zaak over rioolrechten. Toen stelde de rechter vast dat het onredelijk is om huiseigenaren te belasten op basis van de waarde van hun huis. Juristen gaan nu uitzoeken of die uitspraak gebruikt kan worden om het akkoord van maandagtegen te houden.
Volgens VVD-Tweede Kamerlid Van Beek zal het akkoord hoe dan ook leiden tot hogere ozb-heffingen. „Voor huizenbezitters en bedrijven zal dit zeer nadelig uitpakken.” Het CDA, dat eerder met de VVD het ozb-plafond invoerde, ondersteunt nu het plan om gemeenten vrij te laten. Volgens CDA-Kamerlid De Pater zijn gemeenten gebaat bij meer ruimte. Volgens haar dient het gemeentebestuur wel zich tegenover de gemeenteraad verantwoording af te leggen voor de financiële keuzes.
In het maandag gesloten akkoord staat verder dat de gemeenten in totaal 1 miljard euro extra krijgen om al het werk goed uit te voeren. In het bestuursakkoord is vastgelegd hoe de gemeenten bijdragen aan de uitvoering van kabinetsplannen.