Binnenland

Nabestaanden Srebrenica klagen Nederland aan

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse staat is maandag aangeklaagd vanwege zijn rol bij de val van Srebrenica in juli 1995. Nabestaanden van de duizenden mannen en jongens die daarna zijn vermoord, vinden dat Nederland heeft nagelaten de Bosnische moslim–enclave goed te beschermen en daardoor niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen. Zo waren het Nederlanders zelf die de door de Verenigde Naties toegezegde luchtsteun weer hebben stopgezet, melden de advocaten.

4 June 2007 15:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Ongeveer 150 vrouwen uit Srebrenica waren namens zesduizend nabestaanden naar Den Haag gekomen om de symbolische overhandiging van de dagvaarding aan het ministerie van Algemene Zaken bij te wonen. Ze hadden er een busreis voor over van veertig uur heen en veertig uur terug. Via de civiele procedure hopen ze erkenning te krijgen en later genoegdoening. De betekening van de echte dagvaarding vond plaats bij de Hoge Raad en de rechtbank.Het Binnenhof mochten de moeders van Srebrenica echter niet op. Op het Plein ernaast vormden ze stil een cirkel. Gekleed in witte T–shirts met de tekst Genocide Srebrenica hadden ze op lange doeken de namen geschreven van hun omgebrachte geliefden. Op spandoeken stonden teksten als „Onze kinderen stonden onder uw bescherming. Het is tijd om verantwoording af te leggen" en „Karremans, Franken, kijk ons in de ogen".

Alleen voorzitter Munira Subasic van de moeders van Srebrenica mocht naar binnen om samen met twee Nederlandse en twee Bosnische advocaten het document te geven aan twee hoge ambtenaren. Na afloop zei Subasic voor deze dag geleefd te hebben en te hopen dat ze snel hun doel zullen bereiken.

Marco Gerritsen, een van de advocaten, benadrukt dat het de nabestaanden vooral gaat om de erkenning. Ze vinden dat Nederland en de Verenigde Naties hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de fouten die ze hebben gemaakt. Hoewel de VN immuniteit heeft, proberen de advocaten ook daar hun gelijk te krijgen. „Het zou een slechte zaak zijn als de VN niet ter verantwoording kan worden geroepen als het gaat om genocide", aldus Gerritsen.

Gerritsen is niet bang voor de procedure maar vraagt zich af of dit het beste is. „Zowel voor de moeders als de Dutchbatters die ook trauma’s opliepen, is het niet goed. Dit keert maar steeds terug voor hen". Een schikking bleek eerder niet mogelijk en ook pogingen achter de schermen vorig jaar om de zaak met premier Balkenende te bespreken liepen op niets uit.

Doel van de procedure is de aansprakelijkheid van Nederland en van de VN vast te laten stellen. Pas daarna komt eventueel een schadevergoeding in beeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer