„Historische” LV 2007 afgesloten
ZWOLLE - In de Zwolse Zuiderkerk werd zaterdag de Landelijke Vergadering 2007 van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) afgesloten. Het was, zo herhaalde preses ouderling A. P. de Boer wat hij aan het begin al had gezegd, een „historische LV.”
Historisch, onder andere omdat er voor de eerste keer een predikant van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) officieel als afgevaardigde op een LV aanwezig was. „En we zien ernaar uit dat ook het omgekeerde spoedig het geval zal zijn”, aldus De Boer. De NGK ontstonden eind jaren zestig na een breuk in de GKV.De preses legde in zijn slottoespraak de vinger bij het feit dat er veel wisseling was onder de afgevaardigden. „Daar is op zich niets mis mee, en ik zal u daarover ook zeker niet kapittelen.” Maar tegelijk, zei De Boer: „Het gebrek aan continuïteit dat daarvan het gevolg is, kan lastig zijn.”
Wat hem verder had getroffen, was de frequentie waarmee afgevaardigden nadrukkelijk een standpunt van een regio (classis) naar voren brachten - meer dan in het verleden. Hier zit een risico in, zo waarschuwde de preses. „Ook uitersten in onze kerken, op welk vlak of rond welk onderwerp ook, moeten op de LV een stem kunnen krijgen.”
De preses memoreerde de verschillende besluiten die tijdens de zes zittingen (acht vergaderdagen) gevallen waren, onder andere inzake homoseksualiteit. „Vergis ik me, als ik zeg dat er op dit en op andere terreinen onder ons weinig onderling gesprek is? Dan denk ik bijvoorbeeld ook aan een onderwerp als de charismatische inbreng in onze kerken.”
Zaterdag besloot de LV nog een commissie te benoemen die ervoor moet zorgen dat er voor 1 juni 2008 een gedragscode is voor ambtsdragers en kerkelijke werkers. Hiertoe was al tijdens de vorige LV (2004) besloten, maar deze code lag er nog steeds niet.
De LV verklaarde een bezwaarschrift van de Nederlands gereformeerde kerk van Culemborg inzake de zaak rond dr. R. R. Ganzevoort, die enige tijd geleden speelde, ongegrond.