„Multiculturaliteit hoort bij christelijke gemeente”
ROTTERDAM - Waarom bouwen aan multiculturele gemeenten? „Omdat God van meet af aan variëteit op het oog heeft gehad.” Dit stelde evangelist Theo Visser zaterdag tijdens de eerste landelijke toerustingsdag van de stichting International Church Plants (ICP) in Rotterdam.
Visser besteedde in zijn toespraak aandacht aan de visie van ICP, een jonge stichting die bedoeld is om multiculturele gemeentestichting te stimuleren en ondersteunen. ICP brengt zulke gemeentestichtingsprojecten samen in een netwerk. Visser: „In 2000 startten we hier in Rotterdam met de International Christian Fellowship, een internationaal samengestelde gemeente waarin nadrukkelijk ruimte is voor culturele verschillen. Toen het hier begon te groeien, dachten we al snel: wat God in Rotterdam kan, kan Hij ook in andere steden.”Vandaar dat in 2005 de basis gelegd werd voor stichting ICP. De noodzaak van multiculturele gemeentestichting is voor Visser overduidelijk. „In 2050 telt Nederland naar verwachting meer dan 17 miljoen inwoners, van wie meer dan 30 procent allochtoon is - in de grote steden zelfs 70 procent. Stel je voor wat er gebeurt wanneer wij als kerken daar de uitdaging niet van inzien.”
Een multiculturele gemeente kan volgens Visser bij uitstek Gods grootheid zichtbaar maken. „Iedere cultuur levert een eigen bijdrage aan de aanbidding van God, wat de diepgang daarvan vergroot. Daarnaast kun je in zo’n gemeente beter dan waar ook leren van de sterke kanten van een andere cultuur.”
Uiteindelijk vormt een multiculturele gemeente een voorsmaak van hoe het eens voor Gods troon is, aldus de evangelist. „Openbaring 21 zegt: „En zij zullen Zijn volken zijn”, in het meervoud. In de hemel zal ieder volk zijn eigenheid behouden, een eigenheid die zichtbaar zal worden in de aanbidding. Bedenk trouwens dat die schare daar voor het grootste gedeelte niet uit blanken bestaat.”
Jurjen ten Brinke vertelde de ruim tachtig aanwezigen over zijn werk als gemeentestichter in Amsterdam-Noord en trok lessen uit zijn ervaringen. Begin 2006 ging Ten Brinke aan de slag. Sinds september zijn er erediensten, die wekelijks door zo’n tachtig personen worden bezocht. Vorige week vond de eerste doopdienst plaats, waarbij vier personen werden gedoopt.
De Amsterdamse evangelist wees de bezoekers op het gevaar om bij een beginnend gemeentestichtingsproject te veel activiteiten te ontplooien, waardoor de medewerkers worden overvraagd. Veel belangrijker is dat medewerkers door hun levensstijl verschil maken in de wijk.
Verder beklemtoonde hij het belang van luisteren naar Gods stem, „in plaats van Zijn zegen over jouw plannen af te bidden. Je kunt in feite zeggen: als je weet dat je Zijn plan uitvoert, hoef je niet eens meer om Zijn zegen te bidden.”
Ten Brinke pleitte ervoor bij het nadenken over vormen zo veel mogelijk te redeneren vanuit de doelgroep. „Tradities zijn zeker niet verkeerd, maar uiteindelijk gaat het erom dat mensen voor het Evangelie worden gewonnen. Laten we daarbij proberen de Joden een Jood te zijn en de Grieken een Griek. Alles doen om enigen te winnen.”
Tijdens de toerustingsdag waren er twee workshoprondes, onder meer over de eigenschappen van een geschikte gemeentestichter (Stefan Paas), over de eerste stappen in het gemeentestichtingsproces (Bram Dingemanse), over het diaconale project House of Hope (Els Stam) en over werken onder moslims (Faraidoun Mohammedali).
Het overgrote deel van de bezoekers was verbonden aan een van de momenteel tien ICP-projecten in Nederland.