Economie

EU-bureau registreert chemische stoffen

BRUSSEL (ANP) - De regels voor de grote Europese schoonmaak van minstens 10.000 chemische stoffen zijn vrijdag in werking getreden. De test en mogelijke vervanging moet de gezondheid van Europeanen ten goede komen.

1 June 2007 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

Veel stoffen in alledaagse producten zoals zeep of verf zijn nooit onderzocht op hun gevolgen. Bedrijven moeten duizenden stoffen aanmelden bij een nieuw EU-agentschap voor chemische stoffen in de Finse hoofdstad Helsinki. Het bureau opende vrijdag zijn deuren. Nu nog met veertig medewerkers, maar dat zal met tientallen toenemen zodra de aanmeldingen van chemicaliën binnenstromen.Bedrijven moeten hun stoffen tussen juni 2008 en december 2008 laten voorregistreren. De echte aanmelding van de veiligheidsgegevens volgt daarna. De laatste, minst gebruikte stoffen moeten uiterlijk 1 juni 2018 bekend zijn bij het agentschap.

De procedure moet leiden tot grondig onderzoek van duizenden stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mens of milieu. De riskantste stoffen moeten plaats maken voor veiliger alternatieven.

De Wet op de registratie voor evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen (Reach) is in november aangenomen door het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen. Aan de tekst van duizend pagina’s is zeven jaar gewerkt.

Het is de meest vergaande chemietest ter wereld. De industrie ageerde lang tegen het plan, omdat het miljarden euro’s zou kosten.

De politiek kwam aan dat bezwaar gedeeltelijk tegemoet. „We zijn erin geslaagd veel onnodige bureaucratie uit het voorstel te schrappen”, was het commentaar van Europarlementslid Oomen (CDA), die aan het uiteindelijke compromis meeonderhandelde. „Verder is ook vastgelegd dat de samenstelling van een stof vertrouwelijk blijft.”

Milieuorganisatie Greenpeace is blij met de komst van de chemiewet Reach, maar wil niet te vroeg juichen. De organisatie is vooral bang dat de EU later de regels nog verder versoepelt. „Komend jaar wil men al de criteria herzien: dan vallen er wellicht nog minder stoffen onder deze wet”, zei chemisch expert Nadia Haiama van Greenpeace Brussel gisteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer