Economie

Plan energiebedrijven voor minder broeikasgas

DEN HAAG (ANP) – De energiebedrijven willen maatregelen treffen die leiden tot een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 33 miljoen ton in 2020 of wel een derde van de totale vermindering die het kabinet voor ogen staat. Dit staat in het rapport Energie 2007–2020, dat EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, donderdag heeft gepresenteerd.

31 May 2007 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

De bedrijven willen het aandeel van de groene stroom, vooral door wind en biomassa, opvoeren tot 20 procent van de elektriciteitsproductie in 2020. Ook willen ze het leveren van warmte in nieuwbouwwijken en renovatiewoningen fors uitbreiden. De energiebedrijven houden tegen de zin van de milieubeweging vast aan opwekking van stroom uit kolen, maar nieuwe centrales moeten wel geschikt zijn voor verwijdering van CO2. Bij een aantal nieuwe centrales komen dan demonstratieprojecten.Ook heeft EnergieNed samen met Aedes (woningcorporaties) en Bouwend Nederland (bouwbedrijven) een plan gemaakt voor energiebesparing in woningen en andere gebouwen. Dat plan voorziet in maatregelen in 300.000 woningen per jaar tot het jaar 2020. Dit moet leiden tot 2 procent minder energiegebruik.

EnergieNed gaat er in het plan van uit dat de overheid zich sterk maakt voor voortzetting van de CO2–emissiehandel na het jaar 2012. Om de onrendabele kosten van maatregelen te dekken, zal jaarlijks zo’n 3 miljard euro nodig zijn.

Volgens EnergieNed kunnen de milieudoelen gehaald worden als investeerders de ruimte krijgen om te kiezen uit alle mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit, ook kernenergie. Of er meer kerncentrales moeten komen is volgens voorzitter Richard de Lange van EnergieNed een politiek vraagstuk.

Een belangrijk deel van de vermindering moet komen van duurzame energie. Daarbij denkt De Lange vooral aan windmolens op zee. Opwekking met biomassa is volgens hem „nu al een heikel thema", gezien de toenemende vraag. Een ander deel, 9 miljoen ton, moet komen uit opvang en opslag van het broeikasgas CO2. Dat gas kan komen in lege gasvelden en er zal een transportsyteem voor nodig zijn. Energiezuinig stroom opwekken door vrijkomende warmte te benutten is goed voor 11 miljoen ton. Daarnaast voorziet het plan in maatregelen als emissiehandel, zuiniger apparaten en het kopen van rechten door de overheid om in het buitenland de uitstoot van CO2 te verminderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer