Cd dicteert tempo muziekexamen
MIDDELHARNIS - Ze kregen bijna privéles. Marije, Marieke en Lydia waren dit jaar de enige vwo-kandidaten op de ’Maurits’ in Middelharnis die muziekexamen deden. „Je moet een gigantische spanningsboog hebben.”
Groot lokaal, kunstposters aan de muur. Van de vele tafels zijn er slechts drie bezet. Muziekklanken op volle sterkte dwarrelen door de ruimte. Gebogen ruggen. Opperste concentratie. Muziekleraar Marco van ’t Hoff schenkt nog eens in. Zijn ogen glijden over het werk van de drie dames. Zijn blik verraadt niets.Na de polyfone koorklanken van Johann Hermann Schein (1586-1630) volgt pianomuziek van het wonderkind Mozart. Het tweede deel van het examen is gereserveerd voor eigentijds werk. Na bijna drie uur zijn de dames het zat. „Vanmiddag heb ik economie”, zucht Marije. „Ik moet er even niet aan denken.”
Van ’t Hoff is het met zijn leerlingen eens: het muziekexamen is geen weggevertje. „Deze dames zijn alle drie muzikaal. Ze spelen piano, blokfluit, gitaar, en zingen veel. Natuurlijk hebben ze gemak van het feit dat ze noten kunnen lezen, maar het muziekexamen is breder. Je moet bijvoorbeeld goeie oren hebben; er wordt veel van het luistervermogen gevraagd.”
Antwoorden buitelen over elkaar heen: G groot akkoord, a-cis-a, tekstverwantschap. Van ’t Hoff kan er weinig mee. „Ik heb het examen nog niet gemaakt, alleen bekeken. Ik weet niet of de antwoorden kloppen.” Zijn eerste indruk van het examen is positief. „Er werd veel gevraagd over tekstuitbeelding. De harmonische functies waren mooi over de opgaven verdeeld.” Hij ervaart elk jaar „een discrepantie” bij het examen. „De leerlingen maken het liefst muziek; dit is lezen, luisteren en vragen beantwoorden. Je moet een gigantische spanningsboog hebben.”
De vmbo’ers (gemengde en kaderberoepsgerichte leerweg) deden gistermorgen geschiedenis. Ezra vond het „vrij simpel”, ondanks het feit dat hij -naar eigen zeggen- drie jaar niks heeft uitgevoerd. „Ik ben vanochtend om kwart over zeven begonnen met leren, maar moest om kwart over acht in de bus zitten.”
Voor de havisten stond gistermorgen Frans op het rooster. Marcella, Sibren en Sven hebben er wel een goed gevoel over. „Alleen de gatentekst (de invuloefening, red.) was lastig. Maar dat is elk jaar zo.” En Marcella vond de tekst over „de zwarte vrouw die werd uitgehuwelijkt” moeilijk. „Ze had zo veel problemen met haar familie, ik snapte er weinig van.” Gistermiddag stonden Engels (vmbo), biologie (havo) en economie (vwo) op het programma.