Buitenland

Regering Sudan schort overleg met rebellen op

De regering van Sudan heeft maandag de vredesbesprekingen met de rebellen in het zuiden van het land voor onbepaalde tijd opgeschort.

AP
3 September 2002 11:36Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Osman Ismail is de atmosfeer voor het overleg in Kenia „verpest” door de inname van de stad Torit door de Zuid-Sudanese guerrillabeweging SPLA. De minister sprak na een gesprek met zijn Egyptische ambtgenoot Ahmed Maher in Caïro, waar later deze week een ministersbijeenkomst van de Arabische Liga wordt gehouden.

Het Sudanese leger trok zich zondag terug uit Torit, nadat de stad twee dagen lang beschoten was door rebellen. Een SPLA-woordvoerder zei tegen de BBC dat de opstandelingen door de regering waren „geprovoceerd” om in Torit militaire actie te ondernemen.

De Sudanese staatsradio meldde maandag dat het regeringsleger versterkingen naar het zuiden stuurt voor een tegenoffensief om Torit weer in te nemen. „Wij voelen ons niet meer gebonden door het beleid van zelfbeheersing”, zei een legerwoordvoerder. Volgens dit beleid onthield het leger zich van verplaatsing van troepen en munitie om de vredesbesprekingen in de Keniaanse stad Machakos niet in de wielen te rijden.

Onderhandelaars van de regering en het SPLA in Machakos sloten in juli een raamovereenkomst die als leidraad dient voor onderhandelingen over een definitief akkoord. Minister Ismail zei dat het leger nu zal vechten om grondgebied te heroveren dat „na de ondertekening van Machakos door het SPLA is bezet.”

In het raamakkoord stemde de islamitische regering van Sudan ermee in dat kerk en staat gescheiden werden. Ook zou zes jaar na de ondertekening van een definitieve vredesregeling de bevolking van het overwegend christelijke en animistische zuiden mogen beslissen of zij deel van Sudan wil blijven uitmaken.

Hardliners in het noorden verwijten de regering te toegeeflijk te zijn geweest. In de staatsmedia wordt het SPLA nu weer als vanouds als „de vijand” aangeduid, in plaats van „de beweging”, de term die na Machakos gebruikelijk was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer