„Simpeler verdrag is enige weg"
BRUSSEL (ANP) – Een simpeler verdrag dan de afgewezen grondwet is de enige oplossing voor de 27 landen van de EU om uit de huidige impasse te komen. Dat zei de Franse president Sarkozy woensdag in Brussel na een gesprek met voorzitter Barroso van de Europese Commissie.
„Een versimpeld verdrag is de enige weg vooruit. Het kan geen grondwet zijn want de Franse bevolking en anderen hebben nee gezegd", aldus Sarkozy. Volgens Barroso ontstaat er binnen de EU „consensus" over het idee van een simpeler verdrag dan de in 2005 in Frankrijk en Nederland afgewezen grondwet.De opmerkingen van Sarkozy en Barroso zijn goed nieuws voor het Nederlands kabinet, dat ook af wil van de grondwet en ook streeft naar een eenvoudiger verdrag zonder grondwettelijke eigenschappen en tierlantijnen als vlag en volkslied.
Sarkozy zei ook dat de Franse bevolking hem met zijn verkiezing tot president het mandaat heeft gegeven om een vereenvoudigd verdrag door het Franse parlement te laten ratificeren. Een nieuw Frans referendum is dan niet nodig. Het Nederlands kabinet streeft een vergelijkbare procedure na.
Sarkozy waarschuwde andere landen de nee-zeggers niet te veel onder druk te zetten. „Wat in Frankrijk is gebeurd, had ook in andere landen kunnen gebeuren", aldus de kersverse nieuwe Franse president. „We hebben genoeg tijd verspild", zei Sarkozy over de twee jaren sinds het Franse en Nederlandse nee in het voorjaar van 2005.
Sarkozy stelde vorig jaar nog een ’miniverdrag’ voor ter vervanging van de grondwet en het uit 2000 stammende laatste verdrag van de EU, het verdrag van Nice. Inmiddels spreekt hij niet meer van ’miniverdrag’ maar van een ’versimpeld verdrag’, omdat miniverdrag de indruk zou wekken dat de EU minder ambitieus zou zijn. En dat is volgens Sarkozy en Barroso niet het geval.
Sarkozy wil minder artikelen in de nieuwe tekst, iets waar premier Jan Peter Balkenende ook voor pleit. Nederland wil belangrijke wijzigingen qua vorm, naam en inhoud. Zo moet de in de grondwet integraal opgenomen tekst van het Handvest voor de Grondrechten vervangen worden door een verwijzing in een artikel. Het kabinet voelt ook niet voor een EU-minister van Buitenlandse Zaken. Niet zozeer zijn taken, maar wel zijn naam is Den Haag een doorn in het oog.
Over Turkije herhaalde Sarkozy zijn standpunt dat „het geen plaats heeft in de EU". Maar de EU-top van 21 en 22 juni zal gaan over het EU-verdrag, niet over Turkije, aldus Sarkozy.