Kabel naar Engeland goed voor stroomprijs
AMSTERDAM (ANP) - De netbeheerders Tennet en National Grid hebben besloten tot de aanleg van een stroomkabel van Nederland naar Engeland. De ze BritNedkabel past in het plan van netbeheerders in Noordwest-Europa om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. De kabel zal vanaf 2010 bijdragen aan stabielere stroomprijzen in de regio.
„De vergrote leveringszekerheid helpt in perioden van schaarste. Dan stijgt de stroomprijs in Nederland, waardoor de import toeneemt”, zei Tennetdirecteur Mel Kroon dinsdag in een toelichting. De netbeheerders investeren in totaal 600 miljoen euro in de kabel. Kroon denkt dat de Europese Investeringsbank (EIB) ook een deel zal financieren.Het afgelopen jaar werden de stroommarkten van Nederland, België en Frankrijk aan elkaar gekoppeld. De verschillen in stroomprijzen tussen deze landen werden hierdoor verkleind. Na gereedkoming van de BritNedkabel kan er gemakkelijk stroom van en naar Engeland worden getransporteerd. De kabel heeft 1000 megawatt capaciteit, vergelijkbaar met de stroombehoefte van 2 miljoen huishoudens.
Behalve de Britse markt zal op termijn ook de Duitse stroommarkt worden gekoppeld aan die van Nederland, België en Frankrijk. Daartoe zal deze zomer een intentieverklaring worden getekend, verwacht directeur Bert den Ouden van APX, de Nederlands-Britse energiebeurs die de capaciteit van de nieuwe kabel ontsluit.
Nu nog is alleen Frankrijk, via een kabel van 2000 megawatt, verbonden met de Britse elektriciteitsmarkt. Kroon verwacht dat er ongeveer evenveel stroom via de kabel wordt geïmporteerd als geëxporteerd. De 260 kilometer lange kabel loopt van de Maasvlakte naar de Isle of Grain in Kent.
Tennet werkt ook aan een kabel van de Eemshaven naar Noorwegen. Deze NorNedverbinding van 700 megawatt is in oktober klaar. Via de zeekabel kan Nederland overdag stroom importeren van Noorse waterkrachtcentrales. ’s Nachts kan het elektricteit leveren aan het Scandinavische land, waar veel huizen met stroom worden verwarmd.