Kritiek op verantwoording aan Kamer
DEN HAAG (ANP) – Een groot deel van de Tweede Kamer wil evenals vicepremier Bos dat de regering op een andere manier verantwoording gaat afleggen aan het parlement over het gevoerde beleid. De regeringspartijen PvdA en CDA, maar ook de SGP, kwamen dinsdag met concrete voorstellen om het „verantwoordingsdebat" niet te laten verzanden in gedetailleerde cijfers en dit op hoofdlijnen te voeren.
Tijdens het verantwoordingsdebat bestond grote onvrede over premier Balkenende, die zonder opgave van redenen niet bij het debat aanwezig was. Met name D66, VVD en GroenLinks tilden hier zwaar aan. Een meerderheid van CDA, SP, ChristenUnie en PVV vond dat het debat ook zonder Balkenende door moest gaan. Vicepremier Bos, die vorig jaar nog leider was van de oppositie, moest nu het financiële jaarverslag over het jaar 2006 verantwoorden in de Tweede Kamer.Hamer (PvdA) wil dat in de voorjaarsnota, waarin het kabinet het beleid voor het lopende jaar bijstelt aan de hand van de nieuwste cijfers, rekening wordt gehouden met financiële verantwoording over het voorbije jaar. Cramer (CDA) sloot aan bij dit voorstel en dacht daarbij aan het aanpakken van het lerarentekort. Bos wil over de suggestie van Hamer nadenken.
Ook dient wat de PvdA betreft de minister–president een jaarverslagrede te houden, gevolgd door een debat in de Tweede Kamer, zoals dat ook gebeurt bij een regeringsverklaring. Daarover valt wat Bos betreft te praten.
De Nerée (CDA) wil het debat concentreren op „zes opvallende punten", waarbij het kabinet er drie moet noemen als voorbeeld van geslaagd beleid en drie als voorbeeld van falend beleid. Bij dat laatste noemde De Nerée het probleem van de vroegtijdige schoolverlaters.
Ook Rutte (VVD) vond dat het verantwoordingsdebat „niet mag verwateren" en op hoofdlijnen gevoerd dient te worden door de fractievoorzitters.
De Algemene Rekenkamer was in haar oordeel over de financiële jaarverslaggeving van het Rijk vooral kritisch over de huur– zorg– en kinderopvangtoeslagen, die uitgekeerd worden door de belastingdienst. Daarbij gaat ook volgens de Tweede Kamer veel te veel fout als gevolg van automatiseringsproblemen. Hamer deelde zelfs een „gele kaart" uit aan staatssecretaris De Jager van Financiën en minister Klink van Volksgezondheid. Volgend jaar moet het probleem zijn opgelost, anders wordt de rode kaart getrokken, aldus Hamer. Bos zei hierover, dat het inmiddels beter gaat met de toeslagen. Hamer vindt dat in ieder geval in 2007 mensen de toeslag moeten krijgen waar ze recht op hebben.