Turkmeense christen naar werkkamp
ASCHGABAD - Een rechter in Turkmenistan heeft de christen Vyacheslav Kalataevsky eerder deze maand veroordeeld tot drie jaar werkkamp. De officiële reden voor de straf is het illegaal oversteken van de grens in 2001. Eerder was hij het land uitgezet wegens het organiseren van „een gebedshuis en ontmoetingen van christelijke baptisten.”
Dat meldt de Noorse nieuwsdienst Forum 18 op zijn website.„Ik werd zonder geld en zonder papieren in Kazachstan gedumpt”, verklaarde Kalataevsky tijdens zijn proces. „De autoriteiten zeiden dat ik het land binnen 24 uur weer moest verlaten. Waar kon ik anders heen dan terug naar mijn familie in Turkmenistan?”
Kalataevsky werd in maart dit jaar opgepakt in Turkmenistan. Volgens zijn advocaat verliep de rechtszaak niet zuiver. „De aanklager probeerde allerlei feiten boven tafel te halen over christelijke samenkomsten, terwijl hij terecht stond voor het illegaal oversteken van de grens.”
In Turkmenistan zijn religieuze activiteiten van niet-geregistreerde groepen verboden. De Raad van baptistenkerken in Turkmenistan weigert echter zijn voorgangers en gemeenten te registreren. Van de 4,9 miljoen inwoners van Turkmenistan is 92 procent moslim, 3 procent christen en 5 procent niet-religieus.
In Wit-Rusland speelt een vergelijkbare kwestie. De Pool Jaroslaw Lukasik, lid van een pinkstergemeente, moet het land voor 7 juni verlaten, omdat zijn missionaire activiteiten volgens de autoriteiten de nationale veiligheid schaden. Lukasik, die sinds 1999 in de buurt van Minsk woont, is met een Wit-Russische vrouw getrouwd en heeft drie kinderen.
Baptisten worden ervan beschuldigd de staatsveiligheid in gevaar te brengen. Ongeveer 80 procent van de 10 miljoen inwoners is lid van de Orthodoxe Kerk, 12 procent behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk, ongeveer 2 procent is protestant.