Prijs als eerbetoon aan prinses Margriet
Bijna vijfentwintig jaar lang was prinses Margriet voorzitter van de Europese Culturele Stichting (ECF). Zaterdag droeg zij het stokje over aan prinses Laurentien. Als eerbetoon voor haar werk is de Prinses Margrietprijs in het leven geroepen.
De prijs -50.000 euro- zal jaarlijks worden uitgereikt. In aanmerking komen: ontwerpers, kunstenaars, intellectuelen of organisaties die zich positief inzetten voor projecten die laten zien dat culturele diversiteit binnen Europa een belangrijk middel kan zijn voor de integratie van bevolkingsgroepen, zo liet ECF-directeur Gottfried Wagner zaterdag weten. „Culturele verschillen zijn een bron van inspiratie.”De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het was dan ook minister Plasterk van Onderwijs die de Prinses Margrietprijs aan de zus van koningin Beatrix aanbood. Dat gebeurde tijdens een afscheidsbijeenkomst in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Prinses Margriet toonde zich verguld met de prijs. In haar reactie zei ze: „We zien botsingen van culturen en gemeenschappen. Niet alleen tussen verschillende regio’s op aarde, maar ook binnen onze eigen samenleving. Diversiteit wordt nu met argwaan bekeken, en wordt als een gevaar voor de eigen identiteit gezien. De werkelijkheid is echter dat culturele verscheidenheid een van de Europese sleutelwoorden is.” Een duidelijk standpunt. Het zouden woorden van koningin Beatrix kunnen zijn geweest. Of de gemiddelde bewoner van een probleemwijk het ook zo ziet, is echter de vraag.
De ECF -officieel: European Cultural Foundation- is in 1954 opgericht door de Europese denker Robert Schuman en anderen, onder wie prins Bernhard. De grondleggers waren er van overtuigd dat Europa meer een eenheid zou kunnen worden door projecten op het terrein van onderwijs en kunst en cultuur. Zo kwamen uitwisselingsprogramma’s voor studenten en kunstenaars van de grond. Het hoofdkantoor van de organisatie staat in Amsterdam.
Prinses Margriet en prinses Laurentien waren van 19 tot 23 april al in Istanbul voor de officiële overdracht van de voorzittershamer. Prinses Laurentien zei toen dat zij het als een uitdaging ziet de door prinses Margriet uitgezette lijn voort te zetten. Ze zei er naar uit te zien de nieuwe taak op zich te nemen, omdat de stichting „een culturele dynamo is die mensen bij elkaar brengt, een machine die de beeldvorming van landen over en weer vormt en een bron voor creatieve samenwerking over grenzen.”