Buitenland

Bouteflika wint verkiezingen

ALGIERS (ANP/AFP) - De driepartijencoalitie die de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika steunt, heeft bij de parlementsverkiezingen donderdag haar absolute meerderheid behouden. Dit blijkt uit de officiële uitslag die vrijdag is bekendgemaakt.

18 May 2007 21:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

De voorheen enig toegestane partij (1976-1989) FLN, het links-nationalistisch georiënteerde Nationaal Bevrijdingsfront van Bouteflika, verloor 63 zetels en hield er 136 over. Zijn economisch liberale coalitiegenoot RND (Nationaaldemocratische Samenscholing) en de gematigd islamitische coalitiepartner MSP (Beweging van de Samenleving voor Vrede) wonnen zetels en kregen er samen 113. De regeringscoalitie heeft dus nog steeds een comfortabele meerderheid van bijna 250 zetels in het Algerijnse Lagerhuis van 389 zetels.De opkomst was met 35 procent belabberd laag. In 2002 ging nog 46 procent van de Algerijnen naar de stembus. Vooral in de hoofdstad Algiers en in de streek Kabylië, waar vooral Berbers wonen, kwamen erg weinig mensen hun stem uitbrengen. De Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken, Noureddine Yazid Zerhouni, beklemtoonde vrijdag dat de verkiezingen ondanks de lage opkomst gewoon rechtsgeldig zijn. Hij zei dat de lage opkomst net als in sommige westerse democratieën op rijpheid van de kiezers wijst en niet op afkeer van het stelsel, afkeer van de regeringspolitiek of op een boycot.

Enkele partijen waaronder die van de Berbers (RCD) en de oudste oppositiepartij FFS hadden opgeroepen tot een boycot van de stembusgang. Ook de eclatante winnaar van de verkiezingen van zestien jaar geleden, het Islamitische Heilsfront (FIS) van Ali Belhadj deed niet mee. Het FIS werd begin 1992 door militair ingrijpen van zijn verkiezingsoverwinning beroofd en als groepering verboden. Deze stap leidde tot polarisatie en tot jaren van uiterst bloedig geweld in het land. Naar schatting 150.000 mensen zijn gedood in de bloedige nasleep van de verkiezingen van 1991-1992.

Algerije herstelt van deze aderlatingen onder leiding van president Bouteflika. Hij lanceerde een nationaal verzoeningsprogramma en hoopt daarmee het geweld te hebben bezworen. Dat idee werd wreed verstoord toen recent bomaanslagen werden gepleegd door extremisten die claimen de al-Qaida van Noord-Afrika te vormen. De parlementsverkiezingen verliepen echter in kalmte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer