Binnenland

Defensie slordig met voorraden

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft onvoldoende zicht op zijn voorraden. Van gevoelig materieel als wapens, munitie en apparatuur om berichten mee te versleutelen is de precieze hoeveelheid niet precies bekend.

Redactie politiek
16 May 2007 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

Dat stelt de Algemene Rekenkamer na bestudering van het jaarverslag van het ministerie van Defensie. Het onafhankelijke controleorgaan van de overheid spreekt van „ernstige onvolkomenheden” en geeft aan de problemen op het departement verder te onderzoeken.Volgens de Rekenkamer is het beheer van munitie „defensiebreed” onvoldoende en kloppen bij verschillende defensieonderdelen de voorraadgegevens van wapens niet. Bij een deelmeting bleek bij 80 procent van het materieel een verschil te bestaan tussen de administratieve en de fysieke voorraad.

De Rekenkamer constateerde in het verleden al vaker onvolkomenheden in het wapen- en munitiebeheer van Defensie. Toegenomen controle hierop binnen dit departement blijkt weinig vruchten af te werpen. De Rekenkamer noemt het rendement van de controle-inspanningen van Defensie niet hoog en van tijdelijke aard.

In totaal trof de Rekenkamer in het jaarverslag van Defensie zeventien onvolkomenheden aan, wat wijst op „grote problemen met de sturing en beheersing.” Zo is voor het derde jaar op rij het financiële beheer bij het departement niet op orde. Volgens de Rekenkamer komt dit doordat procedures niet worden nageleefd en de medewerkers over onvoldoende kwaliteiten beschikken.

De Algemene Rekenkamer gaf woensdag zijn oordeel over de jaarverslagen van de rijksoverheid en alle ministeries. Minister Bos van Financiën bood die dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer aan.

Woensdag, de derde woensdag in mei (Verantwoordingsdag), is sinds enkele jaren de vaste dag waarop de overheid verantwoording aflegt over de financiën in de achterliggende periode. De jaarverslagen geven per departement weer wat er in de afgelopen periode is gerealiseerd van de plannen die anderhalf jaar geleden op Prinsjesdag zijn ingediend.

De Algemene Rekenkamer noemt de rechtmatigheid van de jaarverslagen „over het algemeen” van een hoog niveau. Van de in totaal 25 rapportages voldoen er 22 aan de gestelde eisen. Alleen in de verslagen van de departementen Defensie en VROM en bij de Staten-Generaal doen zich volgens de Rekenkamer rechtmatigheidsproblemen voor.

Het totale aantal onvolkomenheden in de bedrijfsvoering daalde van 58 naar 56. Wel steeg het aantal ernstige onvolkomenheden op de ministeries, stelt de Rekenkamer. Waren dit er over 2005 nog drie, vorig jaar constateerde het controleorgaan er vijf.

Zo heeft de Belastingdienst sinds vorig jaar voor 5,5 miljard euro aan huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen niet tijdig uitbetaald. De onvolkomenheden zijn vooral te wijten aan reorganisaties op de departementen en wijzen op sturingsproblemen, aldus de Rekenkamer.

Het orgaan constateert tevens dat de jaarverslagen van de verschillende departementen weliswaar steeds meer informatie bevatten, maar dat de bruikbaarheid ervan soms beperkt is.

Verder blijkt dat ministers en de Tweede Kamer bij de start van grote projecten niet over voldoende relevante informatie beschikken. De beschikbare gegevens zijn bovendien soms onevenwichtig onderbouwd, aldus de Rekenkamer. In 2006 bedroegen de inkomsten en uitgaven van het Rijk beide zo’n 188 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer