De Jager wil onderzoek na beschuldigingen
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris De Jager van Financiën wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen dat het bedrijf waarvan hij tot zijn aantreden directeur was de arbeidswetgeving zou hebben overtreden. De Jager heeft dat dinsdag laten weten in reactie op een bericht in de Volkskrant.
Daarin staat dat de staatssecretaris bij zijn softwarebedrijf ISM de oprichting van een ondrnemingsraad zou hebben tegengewerkt en onwettige arbeidscontracten zou hebben ondertekend. Zo zou het bedrijf alle aansprakelijkheid voor de ziekte rsi bij de werknemers hebben gelegd.„Om aan alle geruchten een einde te maken” heeft De Jager aan voorzitter Amandus Lundqvist van de TU Eindhoven, tevens oud–IBM–topman, gevraagd een onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering van ISM in de periode dat hij daar directeur was. Inhoudelijk gaat De Jager niet in op de beschuldigingen aan zijn adres. Een woordvoerder van ISM noemt die „niet waar en zwaar overtrokken”.
De Tweede Kamer vroeg dinsdag op initiatief van GroenLinks–Kamerlid Vendrik om schriftelijke opheldering van premier Balkenende over de zaak. Balkenende liet weten dat in de kabinetsformatie het gebruikelijk onderzoek naar het verleden van De Jager heeft plaatsgehad, en dat daarbij geen beletselen zijn gebleken die zijn benoeming de weg zouden kunenn staan. Verder verwijst de premier naar het onafhankelijke onderzoek dat De Jager laat instellen.
Vendrik zegt in een reactie blij te zijn met dat onderzoek. Hij wacht dat eerst af. Vendrik hoopt wel dat het er ruim voor de zomer is.
CDA’er De Jager kwam ook kort voor zijn benoeming al in het nieuws over zijn verleden als zakenman. Een bedrijf waarvan hij de aandelen bezit, bleek pensioenpremies te laat te hebben afgedragen. De Jager wees er destijds op dat hij geen werkgever was bij het betreffende bedrijf en dus ook niet verantwoordelijk voor het afdragen van pensioenpremies.