Doelstelling MEP wellicht onhaalbaar
DEN HAAG - De belangrijkste doelstelling van de subsidieregeling voor groene stroom (MEP) dat in 2010 minstens 9 procent van de in Nederland verbruikte elektriciteit duurzaam moet zijn opgewekt, wordt wellicht niet gehaald.
Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat dinsdagmiddag is verschenen.Die conclusie is opmerkelijk omdat de regeling -in 2003 ingesteld om de opwekking van groene stroom te stimuleren- vorig jaar augustus door toenmalig minister Wijn van Economische Zaken werd stopgezet omdat de kosten uit de hand liepen. Bovendien zou de doelstelling volgens Wijn ook zonder subsidies worden gehaald.
De Rekenkamer schrijft echter dat de doelstelling mogelijk toch onhaalbaar is omdat onduidelijk is hoeveel elektriciteit er door middel van verbranding van biomassa kan worden opgewekt.
Bij de MEP-regeling wordt zwaar ingezet op duurzame elektriciteitsproductie via verbranding van biomassa. Omdat de CO(in2(-uitstoot van sommige soorten biomassa echter net zo groot blijkt te zijn als bij het gebruik van fossiele brandstoffen, wordt deze manier van stroomopwekking mogelijk verboden.
Verder constateert de Rekenkamer dat er bij de MEP-regeling sprake is geweest van oversubsidiëring omdat de hoogte van de subsidies niet was gekoppeld aan de werkelijke elektriciteitsprijs maar aan een conservatieve inschatting hiervan. Vooral producenten van windenergie zouden te veel subsidie hebben ontvangen.
Het nieuwe kabinet moet nog komen met een nieuwe regeling. In reactie op het rapport laat minister Van der Hoeven van Economische Zaken weten dat zij de conclusies van de Algemene Rekenkamer bij de uitwerking hiervan zal betrekken.