Kerk & religie

„We willen graag in Eemdijk aan de slag”

EEMDIJK - Samen met zijn Nederlandse vrouw en zeven maanden oude dochter woont hij al twee maanden in de pastorie van Eemdijk. Bevestigd tot predikant van de gereformeerd vrijgemaakte kerk in het Utrechtse dorp is de Zuid-Afrikaanse kandidaat A. G. Hagg (32) echter nog niet. De reden: hij heeft geen permanente verblijfsvergunning.

Kerkredactie
15 May 2007 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

Na een studie theologie in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria en een vervolgopleiding aan de Theologische Universiteit in Kampen was kandidaat Hagg eind vorig jaar eindelijk beroepbaar. „Door gebed en onderzoek van het Woord werd mijn weg geleid naar Eemdijk.”Nog voordat de kandidaat bevestigd kon worden tot predikant kwam er echter een kink in de kabel. Hagg: „Ik had een permanente verblijfsvergunning nodig van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die kreeg ik alleen als de kerkenraad van Eemdijk een zogenaamde tewerkstellingsvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) kreeg. Het CWI weigerde die echter te verstrekken. De reden: mijn „werkgever” had eerst moeten zoeken naar een geschikte kandidaat in Nederland of Europa.” Het ongelukkige gevolg van wetgeving die als doel had niet-gewenste buitenlandse imams buiten de deur te houden.

Hagg, wiens ouders vanuit Nederland naar Zuid-Afrika emigreerden, vertelt dat de kerkelijke gemeente van Eemdijk ter goede trouw een beroep op hem heeft uitgebracht. „Er zijn ruim zestig vacatures in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland, in Eemdijk waren ze al lang blij dat ze een predikant kregen.”

De toekomstige predikant hoopt dat er spoedig een einde aan de kwestie komt. Gisteren zijn in de Tweede Kamer door de SGP-fractie vragen gesteld over de weigering van de CWI om de kandidaat een werkvergunning te geven. Kandidaat Hagg hoopt dat dit uiteindelijk resulteert in een verblijfsvergunning. „We willen graag in Eemdijk aan de slag, maar zolang de vergunning er niet is, kan dat niet. De onzeker heid is zwaar, maar we vertrouwen erop dat God onze weg leidt.”

Ds. B. de Graaf, scriba van het deputaatschap correspondentie met de buitenlandse kerken van de Christelijke Gereformeerde Kerken, is verontwaardigd en bezorgd over de gang van zaken rondom kandidaat Hagg. „Kerken zijn door een onbedoeld neveneffect van een wet het slachtoffer. Echt een ambtelijke ontsporing”, aldus de Nunspeetse predikant. Volgens hem is het onzin dat kerken eerst in Nederland of Europa rond moeten kijken naar geschikte predikanten. „Wie zoiets zegt, kent het gevoelen binnen de kerken niet.”

Ook de voorzitter van het deputaatschap algemene zaken van de Gereformeerde Gemeenten, ds. W. Silfhout, vindt dat de kwestie rondom de Zuid-Afrikaanse kandidaat Hagg getuigt van weinig begrip voor de positie van de kerk. De predikant hoopt dat de politiek gaat inzien dat de verhouding van de kerkenraad met een predikant een rechtsverhouding is van eigen aard. „Zulke zaken worden allereerst bepaald door het kerkrecht en niet door het burgerlijk recht”, zo meent de predikant. Ds. Silfhout denkt overigens niet dat zijn eigen kerkverband direct met soortgelijke problemen te maken zal krijgen. „Mocht bijvoorbeeld een Amerikaanse predikant overkomen naar Nederland, dan zal het in verband met de vele vacante gemeenten waarschijnlijk niet zo moeilijk zijn om de noodzaak hiervan aan te tonen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer