Binnenland

Borg uit de 13e eeuw gevonden in Uithuizen

EEMSMOND (ANP) - Archeologen hebben in het Groningse Uithuizen overblijfselen van de borg Takuma gevonden. De resten van deze borg gaan terug tot in de dertiende eeuw. Archeologen noemen de vondst van de borg spectaculair.

15 May 2007 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

De gemeente Eemsmond heeft dit maandag bekendgemaakt.Het onderzoek heeft intussen enkele fraaie vondsten opgeleverd, zoals munten en een boekbeslag (boeksluiting). Het grachtenstelsel en een deel van het fundament blijken nog intact te zijn. De vondsten zijn van hoge archeologische en cultuurhistorische waarde, zeggen de archeologen.

De borg Takuma heeft ten zuiden van de Dingeweg richting Uithuizermeeden gestaan. De borg is gebouwd op een wierde, een kunstmatige verhoging op een natuurlijke zandwal. Die is nog duidelijk herkenbaar, omdat hierop de grote dorpskernen van Eemsmond zijn gebouwd. Ook de spoorlijn naar Roodeschool is hierop aangelegd. Het verhoogde borgterrein besloeg ruim een halve hectare en was omgeven door een gracht met singel. In de bodem zijn de fundamenten bewaard gebleven. Takuma is de familienaam van een van de voormalige bewoners van de borg.

Borgen in Groningen zijn de kastelen van het noorden. Ze ontstonden in de late middeleeuwen, toen boeren lemen huizen vervingen door zogenaamde steenhuizen van kloostermoppen (grote roodgebakken stenen). Zo konden ze zich beter verweren bij vijandelijke invallen. Toen het de eigenaars voor de wind ging, werden de steenhuizen vergroot, verfraaid en uitgebreid. ”Borg” of ”burg” betekent in het Oudgermaans ”versterkte plaats”. In het Nederlands ontstond de naam ”burcht”, terwijl het Gronings de naam ”borg” trouw is gebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer