NGK spreken verder met andere kerken
ZWOLLE - De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben zaterdag, tijdens de vijfde zitting van hun Landelijke Vergadering te Zwolle, besloten de gesprekken met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken voort te zetten.
De Landelijke Vergadering (LV), zoals de NGK hun generale synode noemen, besloot hiertoe met algemene stemmen.Wat de contacten met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) betreft, constateerde de LV dat er sprake is van een „toenemend vertrouwen en groeiende overeenstemming tussen beide kerken”, zowel op plaatselijk als op landelijk niveau. Gewezen werd onder meer op de zogenoemde ”Balans” over de belijdenis die deputaten kerkelijke eenheid van de GKV en de commissie voor contact en samenspreking van de NGK gezamenlijk hebben opgesteld. Het onderwerp binding aan de belijdenis is vanouds een heikel punt in de relatie tussen GKV en NGK (die eind jaren zestig ontstonden na een breuk met de GKV).
De LV besloot de gesprekken met de GKV voort te zetten en te streven naar landelijke eenheid tussen beide kerkverbanden. In deze gesprekken dient ook de „verwoording van de leer van de Schrift in deze tijd” aan de orde te komen en moeten de mogelijkheden voor gezamenlijke gemeentestichting worden verkend.
Ten aanzien van de contacten met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) sprak de LV uit dat de NGK er voorshands in „berusten” dat de CGK op dit moment geen basis zien voor gesprekken gericht op kerkelijke eenheid op landelijk niveau. De NGK zoeken die eenheid wel, aldus de LV, omdat zij zich ook met de CGK „één weten in geloof en belijden en overtuigd zijn dat de aanwezige verschillen niet kerkscheidend zijn.” De NGK willen nu „de tijd van God verwachten waarin Hij de weg duidelijk zal maken die NGK en CGK samen hebben te gaan.”
Plaatselijk gaan de contacten tussen Ngk- en cgk-gemeenten echter wel door. De LV besloot dan ook de gesprekken met de CGK „voort te zetten en te richten op alles wat nodig is met het oog op het wegnemen van belemmeringen voor de plaatselijke samenwerking en eenheid tussen NGK en CGK, het opheffen van de kerkrechtelijke knelpunten die de samenwerkingsgemeenten ervaren, het verkennen van de mogelijkheden en het wegnemen van barrières voor gezamenlijke gemeentestichtende projecten én met het oog op zaken van gemeenschappelijk belang.”
Wat betreft het opheffen van de kerkrechtelijke knelpunten die samenwerkingsgemeenten (bijvoorbeeld Ngk/cgk- of Ngk/gkv-gemeenten) ervaren: hier zou het door deputaten kerkelijke eenheid van de GKV in het leven geroepen DOE-overleg (deputatenoverleg eenheid) een „waardevolle bijdrage” aan kunnen leveren. De commissie contact en samenspreking van de NGK zal aan het beoogde DOE-overleg gaan deelnemen.
De NGK blijven verder participeren in het werk van het Contact Orgaan Gereformeerde Gezindte (COGG), „omdat de in 1963 geformuleerde doelstelling nog steeds het nastreven waard is en daaraan in de afgelopen tijd op een zinvolle manier invulling is gegeven.”
Aan de orde kwamen zaterdag ook de contacten die de NGK onderhouden met buitenlandse kerken. Namens de Christian Reformed Church in North America (CRC) sprak ds. Gerard L. (Jerry) Dykstra de LV toe. Namens de Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika (GKSA) richtte dr. C. J. Smit zich tot de afgevaardigden. Beiden merkten op dat de vraagstukken waarmee de NGK zich (hebben) bezig(ge)houden -bijvoorbeeld de vrouw in het ambt, homofilie- ook in hun kerkverband hoog op de agenda staan en voor verdeeldheid zorgen.
De CRC herdenkt dit jaar haar 150-jarig bestaan. De GKSA doet dit in 2009. In dat jaar zal het Zuid-Afrikaanse kerkverband haar eerste generale synode houden waarop blanken en zwarten samen zullen vergaderen, zo deelde dr. Smit mee.