Binnenland

Nederlandse luchtsteun voor vernietiging papavervelden

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse militairen hebben afgelopen weekeinde met Apache gevechtshelikopters steun verleend aan de Afghaanse troepen die onder vuur kwamen te liggen bij de vernietiging van papavervelden in Uruzgan. Dat heeft het ministerie van Defensie in Den Haag donderdag bekendgemaakt in zijn weekoverzicht.

3 May 2007 18:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

In het westen van Afghanistan hebben Nederlandse F-16’s grondtroepen van de NAVO-macht ISAF die onder vuur van vijandelijke strijders lagen, bijgestaan. Daarbij zijn zeer waarschijnlijk vijandelijke strijders om het leven gekomen.Precies een week geleden maakten Afghaanse eenheden en Amerikaanse troepen in Uruzgan een voorzichtig begin met de vernietiging van de velden waarop de grondstof voor opium wordt geteeld. Dezelfde dag werd de operatie echter op verzoek van de Nederlanders stopgezet, omdat bleek dat er kleine boeren de dupe werden. Vrijdag werd om religieuze redenen niet gewerkt.

Maar afgelopen weekend ging de vernietigingscampagne weer door. Zondag kwamen de papaververnietigers en een aantal meegekomen journalisten ten westen van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt onder vuur te liggen. Een Nederlandse journalist verstuikte zijn enkel, maar niemand raakte daarbij ernstig gewond. Wel ging een aantal voertuigen ten onder. Om te voorkomen dat de apparatuur op die voertuigen in handen van de vijand belandde, zijn de wagens op verzoek van de Afghanen door Nederlandse Apaches vernietigd.

De Afghaanse vernietigingseenheden die in Uruzgan opereren, zijn overgekomen uit de provincie Helmand, waar de vernietigingscampagne is afgerond. Generaal Van Loon, die begin deze week het commando over de zuidelijke afdeling van de NAVO-macht ISAF overdroeg, verklaarde maandag dat de oogst in Helmand bijna afgelopen is en dat vernietiging in deze provincie pas volgend jaar weer aan de orde is.

Nederland heeft met de Afghaanse overheid afgesproken dat de vernietiging in Uruzgan geen kleine boeren mag treffen die geen andere inkomstenbron hebben. Ook mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen bepaalde volksstammen. Maar volgens hulporganisaties kan dat nooit lukken. Ook commandant Gino van der Voet van het provinciaal reconstructieteam in Uruzgan erkent dat de Afghaanse autoriteiten niet exact kunnen nagaan wie de eigenaar is van bepaalde stukken grond. Hij verwacht niet dat kleine boeren in de handen van de Taliban worden gedreven „Maar het blijft onzeker", verklaarde hij tegen een GPD-journalist. Een vertegenwoordiger van International Narcotic Law Enforcement zei tegen dezelfde journalist dat het niet uitmaakt wie de eigenaar van de grond is. „Als we ergens beginnen, pakken we alle velden aan".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer