Energietransport in 2004/2005 te duur
DEN HAAG (ANP) - Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft in 2004 en 2005 jaarlijks circa 31 euro meer betaald voor het transport van gas en stroom dan de Nederlandse Mededingingsautoriteit „redelijk” vindt. Maar volgens de toezichthouder was dit niet de reden van de scherpe winststijgingen van de energiebedrijven in die jaren.
De transportkosten maken jaarlijks 470 euro uit op een gemiddelde energierekening van 1800 euro. Van ongeoorloofde praktijken is echter geen sprake, schrijft de NMa. De energiebedrijven hielden zich aan de maximumtransporttarieven.Het extra rendement op energietransport kwam deels voort uit toegenomen efficiëntie en kostenbeparingen. Daarnaast waren er ook ongewenste rendementsverhogende effecten, zoals verschillen in boekhoudmethoden en volumegroei. De NMa kondigt binnenkort maatregelen aan om deze te voorkomen.
Grofweg de helft van de brutowinst van de vier grote energiebedrijven komt uit hun netbeheer. Deze winst bleef in 2004 en 2005 gelijk op 0,8 miljard euro. De totale winststijging is dus vooral toe te schrijven aan de levering van en de handel in gas en elektriciteit op de vrije markt, concluderen de onderzoekers.
Consumenten en bedrijven kunnen sinds enkele jaren zelf bepalen waar zij stroom en gas inkopen. Het transport van de energie naar hun meterkast verzorgt de regionale netbeheerder. Deze is altijd onderdeel van een van de vier grote energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta. Omdat dit energietransport een monopolie is, houdt de NMa toezicht op deze transporttarieven.
Essent en Nuon, die willen fuseren, noemen efficiënter werken als belangrijkste oorzaak van het rendement. „Dat zal de consument in de vorm van gunstige tarieven terugkrijgen”, zei een woordvoerder Nuon.
De NMa adviseert de minister van Economische Zaken de energiebedrijven tot meer transparantie in de samenstelling van hun winst op gereguleerde activiteiten, zoals energietransport.