Friese kerk 450 jaar oud
De kerk van Lytsewierrum bestaat 450 jaar. Dat meldt het Friesch Dagblad. Het dorp Lytsewierrum ontstond omstreeks 1175 aan een zijtak van de voormalige Middelzee. De huizen en de boerderijen werden gebouwd op een terp, met in het midden de kerk.
De eerste stenen kerk werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Deze was gewijd aan de Heilige Gertrudis, een dochter van Pepijn de Oude, een hofmeester uit de zevende eeuw. Zij was abdis van Nivelles en schutspatroon van de armen, reizenden, tuingroenten en katten. Kerkrentmeester S. Stoffelsma: „In 1514 en 1515 werden dorp en kerk verwoest door een bende soldaten die de Zwarte Hoop genoemd werd omdat zij zwart wapentuig droegen, zwarte gezichten hadden van honger en ellende en waren getekend door weer en wind.”Volgens een opschrift op de grootste klok in de toren werd al spoedig met de herbouw begonnen. De klok is namelijk gewijd in 1516. In 1557 was de herbouw van kerk en toren voltooid.
De onderbouw van de kerk bestaat uit gele kloostermoppen, afgedekt door een zandstenen waterlijst met daarboven een muurwerk van kleine baksteen. De kerk heeft geen steunberen en is in laatgotische stijl gebouwd. In 1722 werden kerk en toren vernieuwd, en in 1850 werd de sacristie aan de noordkant gesloopt. De oude toegangsdeur is nog duidelijk te zien. De ingangen aan de noord- en zuidzijde werden in 1928 dichtgemetseld en de eigen ingangen voor mannen en vrouwen verdwenen. De preekstoel ging toen van de zuidgevel naar het koor.
De Gertrudiskerk werd voor het laatst gerestaureerd in 1982. De gemeente werkt nu met een tienjarenplan, zodat elk jaar een gedeelte van de kerk wordt bijgehouden. Stoffelsma: „We zitten nu in het achtste jaar. In het tiende jaar willen we de toren in de steigers zetten en restaureren.”
De kerkelijke gemeente van Lytsewierrum valt onder de protestantse streekgemeente De Slachsang. „Er zijn nog 32 kerkdiensten per jaar, de rest van de zondagen zijn er gemeenschappelijke diensten met andere dorpen”, aldus de kerkrentmeester. De protestantse gemeente Lytsewierrum telt ongeveer 70 leden en doopleden.
Restauratie kerk Wijk
De hervormde gemeente van Wijk kerkt tot 27 mei in het kerkelijk verenigingsgebouw Rehoboth in verband met de restauratie van de kerk. Het dak van het koorgedeelte van de kerk wordt vernieuwd, de spanten worden waar nodig vervangen en het gehele koordak krijgt nieuwe dakpannen die er oud uitzien. Het koor is het oudste gedeelte van de kerk.
In de kerk worden de muren grondig gerenoveerd. Het stucwerk was op tal van plaatsen zeer slecht en brokkelde af. De pleisterlaag wordt op deze plaatsen afgebikt en voorzien van een nieuwe stuclaag. Ook worden de muren opnieuw gesausd. In een oude werkkast naast de consistorie worden nieuwe toiletgroepen gerealiseerd, waaronder één invalidentoilet. De werkzaamheden duren tot eind mei. Daarna krijgt de kerk een grondige schoonmaakbeurt.
De toren van de kerk, die eigendom is van de burgerlijke gemeente Aalburg, staat ook in de planning om gerestaureerd te worden. In 1996 kreeg de toren al een complete opknapbeurt. Toen werd onder andere verlichting aangebracht.
DoorBrekers Barneveld
De christengemeente DoorBrekers in Barneveld belegt sinds kort kerkdiensten in de Veluwehal in Barneveld. Dat laat de gemeente weten in een persbericht. De eerste dienst in de Veluwehal was op zondag 22 april en werd door ongeveer 1000 mensen bezocht.
De gemeente ging twee jaar geleden van start en heeft een snelle groei doorgemaakt. Wat begon in een klein zaaltje met circa 60 volwassenen en kinderen, is inmiddels uitgegroeid tot een gemeente die bezocht wordt door meer dan 300 mensen, met uitschieters naar de 400. De gemeente is inmiddels dusdanig gegroeid dat het gebouw van PTC+, waar de samenkomsten gehouden werden, niet meer genoeg ruimte bood.
Horeca in kerk Roosendaal
Naast de voormalig rooms-katholieke Sint Jankerk heeft nu ook de voormalige hervormde kerk aan de Bloemenmarkt in Roosendaal een commerciële bestemming gekregen. Een horecaondernemer heeft het uit 1810 daterende kerkgebouw gekocht en verbouwd. Hij heeft er eigentijdse voorzieningen in aangebracht. Zo is er een nieuwe hardstenen vloer en zijn er nieuwe toiletgroepen aangelegd. De kerk aan de Bloemenmarkt heeft een monumentale status.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.