Kerk & religie

IKON: Pinksteren wordt multireligieuze feestdag

HILVERSUM - Tweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden. Dat is de inzet van het IKON-programma ”Het vermoeden” en de multireligieuze website Reliflex.nl.

Kerkredactie
27 April 2007 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

De IKON organiseert dit jaar voor het eerst op tweede pinksterdag (28 mei) in de Janskerk in Utrecht een festijn waaraan mensen van uiteenlopende religies deelnemen. De organisatoren willen van het feest een jaarlijkse traditie maken.Onder de titel ”Andere tijden, andere geesten” worden de „spirituele vensters” opengezet en kunnen de deelnemers zich laten uitdagen door de ontmoeting met andere „religieuze geesten.” Hun wordt gevraagd een voor hen heilige tekst mee te nemen en iets roods te dragen, omdat rood de kleur van Pinksteren is.

Volgens Ida Overdijk, eindredacteur van ”Het Vermoeden”, past het festijn bij Pinksteren, omdat dat het feest van de Heilige Geest en de communicatie over het geloof is. De godsdienst wordt volgens haar nu „gegijzeld door conservatieven en fundamentalisten”, die niet met mensen van andere godsdiensten over de verschillende geloofstradities willen praten.

Het programma behelst filmpjes, gesprekken, muziek en interactie met het publiek. Tot de gasten behoren zenmeester en boeddhist Ton Lathouwers, Narsingh Balwantsingh, presentator van de Omroep Hindoe Media, het christelijke CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier en Kaouthar Darmoni, docent media & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en moslima. De dag wordt afgesloten met een interreligieuze meditatie.

De gasten dingen mee naar de Gouden Vlam, een onderscheiding voor wie het beste initiatief voor het programma voor 2008 heeft. IKON-medewerkster Annemiek Schrijver en hoofdredacteur Manuela Kalsky van Reliflex.nl presenteren het festijn.

Kerkelijk leiders, onder wie Wim van der Zee, de in 1995 overleden secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, en bisschop Muskens van Breda, hebben eens geopperd tweede pinksterdag als vrije dag te vervangen door een islamitische of joodse feestdag. Hun suggestie kreeg zowel binnen als buiten de kerken weinig bijval.

De actie van de IKON is opmerkelijk. Verleden maand presenteerde de interkerkelijke omroep een aangescherpt mission statement. Ook de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sprak vorige week uit dat het profiel van de omroep protestantser en christelijker moet.

Volgens hoofd communicatie van de IKON Piet Halma was het nieuwe mission statement al geformuleerd voor de PKN met haar kritiek kwam op de omroep. „Dat nieuwe mission statement was al eerder geformuleerd, alleen hadden we het nog niet naar buiten toe gecommuniceerd”, aldus Halma, enkele weken geleden in deze krant.

Bij de IKON was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer