Opinie

Prins Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander viert vrijdag zijn veertigste verjaardag. Met dat kroonjaar willen we de kroonprins en zijn gezin van harte feliciteren. Het is een groot voorrecht dat hij dat in goede gezondheid samen met prinses Máxima en hun drie dochtertjes mag beleven.

27 April 2007 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

De steun in ons land voor de prins en het koningshuis is gelukkig nog steeds groot. Deze week bleek uit een onderzoek dat driekwart van onze bevolking tevreden is met het Koninklijk Huis.Prins Willem-Alexander leeft in een glazen huisje. Koningin Beatrix en prins Claus hebben terecht geprobeerd om hem en zijn broers onder zo normaal mogelijke omstandigheden te laten opgroeien. Maar als lid van het Koninklijk Huis is dat alleen al door de vele (media-)aandacht onmogelijk. Er wordt scherp op hen gelet. Dat geldt zeker voor de prins, omdat hij troonopvolger is.

In de loop der jaren is het beeld van de Prins van Oranje duidelijk positiever geworden. In zijn studententijd en ook in de periode erna werd hij nogal eens gezien als een losbol. De beelden van een hossende prins met een glas bier in zijn hand bij de Olympische Spelen waren niet verheffend. Dat de kroonprins net als zijn grootvader prins Bernhard een voorliefde heeft voor vliegen, snelle auto’s en jagen, versterkte het beeld van iemand die graag van het leven geniet. Maar inmiddels is prins Willem-Alexander zijn imago als ”prins Pils” gelukkig kwijt.

In de ontwikkeling van de kroonprins hebben verschillende personen een belangrijke rol gespeeld. Hij had een sterke band met zijn vader. De sterk maatschappelijk betrokken prins Claus wees hem op het grote belang van hulp aan arme landen en het thema watermanagement. Maar ook zijn huwelijk met de onder de Nederlandse bevolking erg populaire prinses Máxima heeft het imago van Willem-Alexander duidelijk goed gedaan. De prins is evenwichtiger geworden.

Bij de personen die hem positief hebben beïnvloed, moet ook zeker koningin Beatrix worden genoemd. De sterk inhoudelijke en precieze vorstin helpt haar zoon met een serieuze voorbereiding op het koningsschap.

Al enige tijd wordt er gespeculeerd over het moment van de troonopvolging. De indruk bestaat dat dit de komende jaren het geval zal zijn.

Daarbij zal de kroonprins Gods leiding hard nodig hebben. Wat kunnen we de prins beter toewensen dan de keus die een van zijn grote voorouders, prins Willem I, uit genade mocht doen in zijn veertigste levensjaar? In 1573 sloot prins Willem I na een ballingschap op de Dillenburg zich in de Nederlanden aan bij de calvinisten en verklaarde toen zich geheel te verlaten op de Potentaat der potentaten.

Zo’n keus heeft gevolgen voor het koningsschap en voor de levensstijl. Het is daarom erg jammer dat de prins en zijn gezin bijvoorbeeld de achterliggende tijd verschillende fotosessies voor de media op zondag hebben belegd.

Wat een voorrecht zou het voor ons land en volk zijn als degenen die ons leidinggeven een onderdaan zijn van de Koning der koningen. Dat kan ons land behoeden voor vele zonden. Dat we ook daarom onze prins, zijn gezin en koningin Beatrix op zouden dragen aan de troon der genade van die Levensvorst.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer