Binnenland

„SGP heeft soms duwtje van buiten nodig”

DEN HAAG - „Een verbod voor de SGP als partij? Laat ik eens flink zijn: Ja.”

27 April 2007 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:44
DEN HAAG – Een onderonsje tussen Riet Grabbijn van Putten en Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij, tijdens een debat gisteren in Den Haag over het boek ”De vrouwen van de SGP”. Foto Frank van Rossum
DEN HAAG – Een onderonsje tussen Riet Grabbijn van Putten en Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij, tijdens een debat gisteren in Den Haag over het boek ”De vrouwen van de SGP”. Foto Frank van Rossum

Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij, zet hoog in tijdens een forumdiscussie over vrouwen in de SGP. Freelance journaliste Petra van Leeuwen schreef op verzoek van uitgeverij De Groot Goudriaan het boek ”De vrouwen van de SGP”. Daarin staan tien interviews met vrouwen met een staatkundig gereformeerde achtergrond. De Groot Goudriaan organiseerde donderdag in Den Haag een forumdiscussie.Meta van Veldhuizen uit Gouda, ook forumlid, reageert als door een wesp gestoken op de uitlating van Dresselhuys. „Dat is engdenkend. De bezwaren tegen het vrouwenlidmaatschap komen voort uit onze godsdienstige overtuiging. Wilt u die ook verbieden?”

Dresselhuys: „Ik verbied uw godsdienst niet, maar wel uw politieke invulling. Ik ben blij dat dit als gevolg van een rechterlijke uitspraak niet meer met mijn belastinggeld gebeurt.” De rechter verbood de overheid anderhalf jaar geleden de SGP nog langer te subsidiëren. Van Veldhuizen: „U zet de SGP buitenspel en laat het VN-vrouwenverdrag over emancipatie van vrouwen prevaleren boven de Grondwet, waarin het recht op vereniging is vastgelegd.”

Forumleider Marcel ten Hooven, journalist bij Vrij Nederland, houdt Dresselhuys voor dat zij eigenlijk hetzelfde doet als de SGP: „U hebt gezegd dat een moslimvrouw met hoofddoek er bij uw maandblad niet inkomt.” Dresselhuys kan dat niet ontkennen, maar die discussie voert ze liever niet. „Die is theoretisch: er heeft zich bij ons nog nooit een moslimvrouw gemeld.”

Waarom laat u dit dan ook niet gaan? zo vraagt Ten Hooven. Dresselhuys: „Dit is nu tachtig, negentig jaar gaande, niet waar Riet?” Met Riet wordt Riet Grabijn-van Putten bedoeld, die in het boek wordt geïnterviewd en donderdag bij de forumdiscussie aanwezig was. De veronderstelling van de Opzijhoofdredacteur blijkt niet helemaal te kloppen. Grabijn: „Ik ben in 1984 lid geworden en de discussie startte in 1990.”

De uitlatingen van Dresselhuys zijn CDA-Kamerlid Mirjam Sterk te gortig. „Voor wie strijdt u nu eigenlijk?” Dan komt de aap uit de mouw: „Ik doe het niet tegen of voor de SGP-vrouwen. Het gaat mij om het verschijnsel dat er een politieke vereniging is die zich gesloten houdt voor vrouwen.” Maar Sterk laat zich niet van haar stuk brengen. „Emancipatie is altijd iets dat van onderop komt. U wilt het van bovenaf opleggen.”

Peti van Maldegem, oud-lid van de werkgroep Principieel Samen Verder en forumlid, kan de inbreng van Dresselhuys wel waarderen. „Soms hebben christenen van buitenaf een duwtje nodig om tot het juiste inzicht te komen.” Volgens de voormalige geschiedenislerares geeft de Bijbel vrouwen het recht volwaardig in de politiek te participeren. Dat een politieke partij in een andere tijd andere conclusies trekt uit de Bijbel, vindt Van Maldegem geen probleem. „Kijk naar de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika. Daarover zijn christenen ook anders gaan denken. Gereformeerden hebben als stelregel dat ze steeds weer gereformeerd moeten worden.”

Veel mensen kwamen er niet op het debat af. Van Maldegem weet wel waarom: „Ik heb geprobeerd vanuit Apeldoorn vrouwen mee naar deze bijeenkomst te krijgen. Dat lukte niet. Als de vrouwen politiek geïnteresseerd zijn, zijn ze geen SGP, en als ze wel SGP zijn, zijn ze niet politiek geïnteresseerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer