Eindexamen: vroeg beginnen, veel herhalen, lang slapen
NIJMEGEN (ANP) – Scholieren die volgende maand eindexamen moeten doen, kunnen het best vroeg beginnen met het bestuderen van de examenstof. De opgeslagen kennis moet vaak herhaald worden en de kandidaten moeten zorgen voor veel nachtrust.
Dat zegt hersenonderzoeker Laura Menenti van het universitaire FC Donders Institute voor Cognitive Neuroimaging in Nijmegen. Menenti werkt in mei mee aan een televisieprogramma dat beoogt mensen in een week tijd slimmer te maken. Veel leerlingen blokken op het laatste nippertje en weinig slapen is het minst handige dat een examenkandidaat kan doen, aldus Menenti.Bestudeerde kennis blijft bewaard in het langetermijngeheugen. Uit onderzoek is gebleken dat de opslag van informatie voornamelijk tijdens de slaap plaatsheeft. Het duurt een paar dagen voor nieuwe informatie een plekje heeft in de zogenoemde temporale kwabben, maar als het daar eenmaal zit, is de kans op vergeten veel kleiner geworden. Hoe minder iemand slaapt, hoe langer het duurt voor kennis is opgeslagen, aldus Menenti.
Gegevens komen in eerste instantie binnen in het kortetermijngeheugen. Maar daar is maar weinig opslagcapaciteit. Hoe harder iemand probeert in korte tijd veel informatie in het kortetermijngeheugen op te slaan, hoe meer er vergeten wordt omdat de beschikbare ruimte vol is. De avond voor een examen een half boek van buiten leren heeft dus volgens de onderzoeker geen zin.
Vaak herhalen van geleerde kennis en daar rustig over nadenken, zorgt eveneens voor betere resultaten. Onderzoek wijst uit dat de communicatie tussen hersencellen sterker wordt naarmate er meer aandacht is voor een onderwerp. Hoe dat neuraal precies werkt, moet nog nader worden uitgezocht, zo zegt Menenti.