Bereatop zorgde goed voor zichzelf
ZUTPHEN - Geloof en commercie gingen bij de voormalige leider van de Bereapinkstergemeenten Rob A. en zijn zoon Robert -Jan hand in hand. „U dacht erg goed aan uzelf.”
Dat hield president Van Harreveld van de Zutphense rechtbank woensdag vader en zoon A. voor tijdens de berechting van beide verdachten. Volgens justitie hebben ze zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte bij het aantrekken van ruim 5 miljoen euro voor beleggingen in Zuid-Afrika. Rob A. was tien jaar leider van de 33 Bereagemeenten in ons land. Hij zegt bij het aantrekken van het spaargeld van zijn volgelingen de uitbreiding van Gods Koninkrijk op het oog te hebben gehad. Niet voor niets heette zijn beleggingsmaatschappij Kingdom Financial Services (KFS).De rechtbankpresident had zo zijn twijfels over de motieven. Zo memoreerde hij dat Rob A. betrokken was bij investeringen in projecten van een Amerikaanse voorganger die er naderhand met 160 miljoen euro vandoor bleek te zijn gegaan. Het ging daarbij om harde zakelijke doelen, ook al werd een christelijk vaandel gebruikt, zo benadrukte Van Harreveld.
Hij herinnerde verder aan de riante salarissen die de verdachten zichzelf via een speciale constructie toe-eigenden. Zo genoten zoon Robert-Jan en zijn vrouw een maandelijks nettosalaris van 7000 euro. Bedenkelijk was ook dat Robert-Jan een lening van 115.000 euro had gekregen voor zijn kapitale woning in Putten en dat hij met de KFS-creditcard juwelen en andere cadeautjes voor zijn vrouw had gekocht. Zijn vader streek vier maanden lang 3000 euro op. Zodoende kwam er geen 5,2 miljoen euro in Zuid-Afrika terecht maar 6 ton minder. „U dacht erg goed aan uzelf”, concludeerde de president.
Het wilde er bij de rechtbankpresident ook niet in dat vader en zoon A. zelf geloofden in het financiële product dat ze aan de man brachten. Ze spiegelden de Bereavolgelingen rendementen voor die konden oplopen tot 60 procent per jaar, terwijl ze garandeerden dat de beleggers hun inleg terug zouden krijgen. „Het moest u toch duidelijk zijn dat dit niet kan kloppen?”
Vader en zoon hielden vol dat dergelijke rendementen in Zuid-Afrika niet ongebruikelijk zijn bij de aanwending voor overbruggingskredieten. Dat de onderneming toch spaak liep, was volgens hen te wijten aan De Nederlandsche Bank, die tot de conclusie kwam dat het tweetal zich onwettig met het aantrekken van gelden bezig hield en hun gebood alle ingelegde bedragen terug te storten. Dat ze daar tot nu toe slechts mondjesmaat in zijn geslaagd, is naar hun zeggen vooral de schuld van de evangelische voorganger met wie ze in Zuid-Afrika zaken deden.
De officier van justitie kwam gisteren nog niet toe aan zijn eis doordat de rechtbank instemde met het verzoek van de verdediging eerst nog een aantal getuigen te horen, onder wie de voorganger uit Zuid-Afrika, die tevens voorzitter is van de christelijke organisatie Hope of Africa. Hij zou de gelden uit Nederland beleggen in overbruggingskredieten voor zwarten die een eigen huis willen bouwen, maar volgens vader en zoon A. bleek hij later te investeren in risicovolle projecten voor ex-criminelen en drugsverslaafden.
De Bereabeweging is vorig jaar als gevolg van het beleggingsschandaal uiteengevallen.