Kerk & religie

Bisdom in VS wil dat krant zwijgt

De Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk heeft een actieplan ontwikkeld om „onverdroten” te vechten tegen het seksueel misbruik door geestelijken. In de Amerikaanse staat Kentucky probeert een bisdom een krant over het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk het zwijgen op te leggen.

Kerkredactie
30 August 2002 08:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Met het rapport ”Strijden tegen pedofilie” hoopt de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk in de toekomst seksueel misbruik te voorkomen, zo meldde het rooms-katholieke persbureau Zenit gisteren. Het document is het antwoord van de Franse bisschoppenconferentie op het onderzoek dat zij deed naar seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken in het land. Hieruit bleek dat er 118 onderzoeken lopen naar van misbruik verdachte priesters. Dertig priesters werden reeds veroordeeld; elf verblijven in de gevangenis.

„Pedofilie verwoest het vertrouwen van kinderen”, schrijft de voorzitter van de bisschoppenconferentie, aartsbisschop J. Ricard, in het rapport. „Niet alleen slachtoffers, eigenlijk de hele maatschappij raakt erdoor uit balans”, aldus Ricard.

In het rapport komen onder anderen theologen, seksuologen en psychiaters aan het woord. Zij zetten in eenvoudige taal uiteen hoe de „complexe realiteit van pedofilie” in elkaar steekt.

In de Amerikaanse staat Kentucky wil het bisdom Lexington dat de krant The Courier-Journal niet verder bericht over een aanklacht van vijf personen dat priesters van het bisdom hen seksueel hebben misbruikt. Het bisdom heeft het gerechtshof gevraagd in te grijpen omdat het om geheime delen uit de aanklacht tegen het bisdom gaat.

Daaruit blijkt dat medewerkers van het bisdom hebben geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen of onvoldoende hebben gereageerd op meldingen van seksueel misbruik. In die geheime delen worden pedofiele priesters met naam en toenaam genoemd, meldde gisteren het dagblad Boston Globe.

De advocaat van de krant noemde het verzoek van het bisdom in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting in de Grondwet. Het gerechtshof heeft al eens uitgesproken dat „nieuws nieuws is als het gebeurt en dat de media erover moeten kunnen beschikken als het nog nieuws is en niet pas als het geschiedenis is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer