Wageningen blijft trekpleister voor veteranen
WAGENINGEN (ANP) - Het comité 4 en 5 Mei Wageningen verwacht een kleine 1600 oud-strijders voor het Vrijheidsdefilé op 5 mei. Dat zijn er 400 meer dan vorig jaar.
Volgens R. Rijntalder van het comité komt daarmee het maximumaantal personen dat kan meedoen in zicht. Sinds vorig jaar wordt het officiële Veteranendefilé op 29 juni in Den Haag gehouden. Daarmee leek de Wageningse traditie voorbij, maar vorig jaar kwamen als vanouds ruim 80.000 mensen kijken naar de Vrijheidsoptocht, die dit jaar weer gewoon defilé heet. Veel oud-strijders blijven trouw aan Wageningen, waar prins Bernhard tot aan zijn overlijden traditiegetrouw het defilé afnam op 5 mei. Volgens Rijntalder is de historische achtergrond van Wageningen en de enorme publieke belangstelling met name voor de oudere veteranen een grote trekpleister. Het comité verwacht 200 tot 300 oud-strijders uit de geallieerde landen.Voor zover bekend zal het defilé niet afgenomen worden door een lid van het Koninklijk Huis. Prins Willem-Alexander deed dat als plaatsvervanger van zijn grootvader in 2005 voor de laatste maal. Mr. Pieter van Vollenhoven is wel aanwezig bij de traditionele herdenkingsdienst die voorafgaand aan het defilé in de Wageningse Johannes de Doperkerk plaatsheeft. Van Vollenhoven woont op 4 mei ook de kranslegging op de Grebbeberg bij.
Sinds vorig jaar rijden in het Wageningse defilé ook historische legervoertuigen mee. Ongeveer 250 oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog kunnen niet meer de hele route lopen.
Daarnaast bestaat de stoet uit jonge vredesmissieveteranen, vertegenwoordigers van ideële groeperingen op het gebied van vrede en veiligheid en scholieren. „Gezien de ruimte en de lengte van de stoet moeten we een limiet stellen op ongeveer 2000 deelnemers”, aldus Rijntalder.