Binnenland

Kroket is van koninklijke afkomst

AMSTERDAM (ANP) – De kroket heeft een waarlijk koninklijke geschiedenis. Culinair deskundige Johannes van Dam komt dit najaar met Het volkomen krokettenboek. Daarin geeft hij de snack alle eer die hem volgens Van Dam van oudsher toekomt.

23 April 2007 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

„Het is onzin dat de kroket oorspronkelijk een product is van restjes", aldus Van Dam, die een recept uit 1691 heeft opgedoken van de Franse kok Francois Massialot. Die maakte voor koning Lodewijk XIV een kroket van onder meer zwezerik, pluimveemaagjes, truffel, paddestoel, room en roomkaas. Van Dam vond ook het eerste gedrukte Nederlandse recept, ook van een koninklijke kok, ene J. Gros, die in de pannen van koning Willem I had geroerd. „Maar uit 1830 heb ik al vier andere, handgeschreven recepten", aldus Van Dam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer